Skip to main content

Kelkatu

Ketika duduk santai-santai sambil minum petang makan goreng pisang nipah dan hirup kopi panas sempat saya menasihatkan Haziq dan Diko supaya berhati-hati berdepan dengan cubaan dan cabaran hidup sekarang. Cabaran datang dari pelbagai sudut, 360 darjah. Kalau silap langkah akan terjebak. Kalau termakan pujuk rayu akan terperangkap. Fikir masak-masak dahulu sebelum membuat sebarang keputusan. Gunakan akal bijak untuk mendepani segala yang datang, walau apa pun bentuknya. Hati kena seteguh karang dan dibajai iman yang ampuh.

 Saya berkongsi cerita ini dengan mereka. Saya mahu mereka tahu di luar sana ramai sangat yang manis mulutnya namun tidak begitu pula hatinya. Saya tidak mahu mereka jadi kelkatu yang terpedaya dengan cahaya terang lalu memakan diri. Biar dongeng, namun cerita ini ada pengajarannya dan itulah yang penting. 

Ia tentang Sang Kancil dan seekor singa tua. Pada suatu hari sang kancil lalu dihadapan gua tempat seekor singa yang telah tua, yang tiada kuat lagi mencari makanan, hanya menunggu mangsa dengan mempergunakan segenap kecerdikan. Bila  singa itu nampak sang kancil berjalan tiada berapa jauh dari pintu , lalu dengan mulut manis dia berkata: "Silakan masuk kedalam teratak burukku, wahai Sheikh Alim Dirimba! janganlah segan2 dan malu2"


Sang kancil melihat kepintu gua, meninjau-ninjau apa yang ada di dalam sambil tersenyum.

"Silakan masuk, dangan segan2 ya Sheikh!" ujar singa lagi.


"Terima kasih banyak2, segala titah patik dijunjung, daulat Tuanku Raja Rimba. Harap diampun, tiadalah dapat patik masuk menjunjung duli, melainkan patik akan segera pergi".


"Apakah sebabnya demikian?" tanya singa tua itu.


"Sebab patik lihat dimuka pintu istana terlalu amat banyak jejak orang2 yang masuk ke dalam, tetapi tidak sebuah jua jejak yang menghadap keluar. Selamat tinggal, Tuanku!"

Ternyata kancil yang kecil itu tidak bodoh. Dia tidak termakan pujian melambung singa tua itu. Dia terselamat!

Pena Tumpul - Berhati-hati  dengan mulut yang sangat sangat manis penjual

Comments

PENA KASIH said…
Akan terus lebih berhati-hati..

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …