Skip to main content

Ayah

Haziq mengadu kepada mamanya yang dia tidak menyenangi cara saya. Dia tidak puas hati kerana saya menegur fesyen rambutnya. Saya lihat ia amat tidak sesuai untuk seorang pelajar sekolah. Dia tidak dapat menerima teguran saya. Dia tidak bersuara namun berdiam diri dan sedikit mendengus. Mamanya menyuarakannya pada saya pagi ini.


Di sebelah malam, ketika sedang sama-sama dengan aktiviti membaca saya mendekati Haziq dan bertanya kepadanya.

“Kenapa tak suka Ayah? Cuba cakap elok-elok.”

"Ayah asyik tak suka aja apa yang Aziq buat. Semuanya tak betul", katanya ringkas.

Saya keluarkan sekeping kertas dan menyuruhnya menulis apa sahaja yang terlintas di hatinya tentang kekurangan saya sejak dia dari kecil sehingga sekarang. Dia termenung sejenak mungkin memikirkan apa yang patut ditulis. Perlahan-lahan Haziq menulis satu persatu kekurangan ayahnya. Ayahnya yang suka memarahinya, dan menegur perbuatannya. Dia tulis satu persatu dalam kertas tersebut.

"Sudah? Ada lagi tak?... Kalau sudah, sekarang cuba tulis kelebihan dan kebaikan ayah sejak Haziq masih kecil sekali hingga sekarang".

Haziq berfikir lagi,mengingat masa lalunya. Satu persatu ia tuliskan kelebihan dan kebaikan ayahnya ini. Ayahnya yang suka membelikan dia mainan, mengajak bermain di taman bunga, mendukungnya, membelikannya ais krim, menemaninya belajar, dan macam-macam lagi.


”Tengok.. lebih banyak yang baik dari yang yang tak baik kan? Dia mengangguk.

”Haziq tau tak, bila Haziq masih berada dalam kandungan Mama lagi, ayah sangat gembira dan beritahu semua orang yang ayah kenal."  Haziq cuma diam membisu. Dia pastinya menyesali akan apa yang dilakukannya terhadap ayahnya.Kita mungkin  membenci ayah kita, karena sikapnya yang tidak sesuai dengan harapan kita tetapi jangan sampai kita lupa jasanya kepada kita sebelum kita mengatakan kekurangan yang ada pada dirinya. Ayah kita adalah sebaik-baik lelaki yang mencintai kita. Mungkin sikapnya tidak sesuai dengan harapan kita. Tapi yakinlah, jangan pernah meragukan, akan ketulusan dan kebesaran cintanya kepada kita.

AlFatihah untuk AlMarhum Ayah yang sudah 15 tahun meninggalkan kami. Bertuahlah siapa yang masih ada ayah.

Pena Tumpul -  Cuba jadi Ayah yang baik

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …