Monday, January 20, 2014

Bantuan

Saya rasa sedikit kecewa kerana Haziq enggan membantu saya mencuci kereta bila disuruh petang ini. Alasannya ialah penat malah menyarankan saya hantar sahaja ke kedai cuci kereta. Memang tidak dapat dinafikan setengah anak-anak sekarang memang liat membantu ibu dan bapanya. Akhirnya kita juga yang perlu melakukannya sendiri.

Saya ceritakan kepadanya sebuah kisah yang mudah untuk difahami. Saya harap dia akan faham bahawa selagi boleh membantu, bantulah ibu bapa sendiri. Dalam keadaan senang pun sukar untuk membantu apatah lagi dalam keadaan susah dan sukar.

Ia kisah seorang lelaki tua yang sering bermenung di serambi rumahnya ,memandang ladangnya yang tidak terurus.Jika anaknya ada ,pasti dia dapat membantu menggali lubang untuk menanam keledek Lelaki tua itu sudah uzur.Anak nya dipenjara kerana disyaki terlibat dengan kes bunuh.Isterinya pula sudah meninggal dunia.

Dia mengutus surat untuk anaknya:

Kehadapan anakku, Ayahanda berhasrat menanam keledek,namun ayahanda sudah uzur.Kalau anakanda berada di sini,pasti anakanda akan membantu meringankan kerja ayahanda.Tidak mengapa,ayahanda akan menunggu anakanda keluar dari penjara.


Si anak pasti pihak penjara membaca surat ayahnya dan mereka akan membaca surat balasannya.Lalu,dia menulis surat kepada ayahnya.

Ayahanda yang dirindui ,
Tolong jangan tanam keledek tahun .Anakanda sebenarnya menyembunyikan senjata yang anakanda gunakan untuk membunuh,di ladang itu.Jika tidak, pasti bahan bukti akan ditemui dan anakanda akan disabitkan kesalahan membunuh.

Keesokan harinya ,sekumpulan pasukan penyiasat datang ke ladang ayahnya.Mereka mula menggali keseluruhan tanah lelaki tua itu.Tujuannya ialah untuk mencari bahan bukti yang mereka baca dalam surat si anak.Sehari suntuk mereka menggali ,namun tidak menemui apa-apa.
Si ayah segera mengutus surat kepada anaknya memaklumkan perkara aneh yang berlaku,iaitu sekumpulan orang datang menggali seluruh tanahnya !

Si anak membalas ringkas,
"Ayah bolehlah tanam keledek untuk tahun ini." 

Pena Tumpul -Kalau hendak bantu seribu daya

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...