Skip to main content

Bantuan

Saya rasa sedikit kecewa kerana Haziq enggan membantu saya mencuci kereta bila disuruh petang ini. Alasannya ialah penat malah menyarankan saya hantar sahaja ke kedai cuci kereta. Memang tidak dapat dinafikan setengah anak-anak sekarang memang liat membantu ibu dan bapanya. Akhirnya kita juga yang perlu melakukannya sendiri.

Saya ceritakan kepadanya sebuah kisah yang mudah untuk difahami. Saya harap dia akan faham bahawa selagi boleh membantu, bantulah ibu bapa sendiri. Dalam keadaan senang pun sukar untuk membantu apatah lagi dalam keadaan susah dan sukar.

Ia kisah seorang lelaki tua yang sering bermenung di serambi rumahnya ,memandang ladangnya yang tidak terurus.Jika anaknya ada ,pasti dia dapat membantu menggali lubang untuk menanam keledek Lelaki tua itu sudah uzur.Anak nya dipenjara kerana disyaki terlibat dengan kes bunuh.Isterinya pula sudah meninggal dunia.

Dia mengutus surat untuk anaknya:

Kehadapan anakku, Ayahanda berhasrat menanam keledek,namun ayahanda sudah uzur.Kalau anakanda berada di sini,pasti anakanda akan membantu meringankan kerja ayahanda.Tidak mengapa,ayahanda akan menunggu anakanda keluar dari penjara.


Si anak pasti pihak penjara membaca surat ayahnya dan mereka akan membaca surat balasannya.Lalu,dia menulis surat kepada ayahnya.

Ayahanda yang dirindui ,
Tolong jangan tanam keledek tahun .Anakanda sebenarnya menyembunyikan senjata yang anakanda gunakan untuk membunuh,di ladang itu.Jika tidak, pasti bahan bukti akan ditemui dan anakanda akan disabitkan kesalahan membunuh.

Keesokan harinya ,sekumpulan pasukan penyiasat datang ke ladang ayahnya.Mereka mula menggali keseluruhan tanah lelaki tua itu.Tujuannya ialah untuk mencari bahan bukti yang mereka baca dalam surat si anak.Sehari suntuk mereka menggali ,namun tidak menemui apa-apa.
Si ayah segera mengutus surat kepada anaknya memaklumkan perkara aneh yang berlaku,iaitu sekumpulan orang datang menggali seluruh tanahnya !

Si anak membalas ringkas,
"Ayah bolehlah tanam keledek untuk tahun ini." 

Pena Tumpul -Kalau hendak bantu seribu daya

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …