"Allah yang menciptakan kamu bermula dengan keadaan lemah, selepas berkeadaan lemah itu Ia menjadikan kamu kuat. Setelah itu Ia menjadikan kamu lemah pula serta tua beruban. Ia menciptakan apa yang dikehendakiNya, dan Dia lah jua yang Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa”. (Surah Arrum: 54)
Sering sekali kita dengar bila usia meningkat tua, pelbagai penyakit akan mula menyinggah. Paling popular pastinya darah tinggi, kencing manis,sakit jantung, buah pinggang yang bermasalah, kaki yang sudah mula lenguh-lenguh dan bisa-bisa dan bermacam lagi penyakit yang tidak pernah dirasai pun sewaktu muda lela. Petang ini, ketika mengadap penuh nikmat hidangan berbuka puasa, emak bercakap tentang kadar kolestrolnya yang tinggi. Menurutnya,doktor yang baru ditemuinya menyarankannya supaya mengawal pengambilan makanan yang mengandungi kadar lemak yang tinggi. Emak perlu lebih banyak makan masakan yang berebus juga tingkatkan pengambilan sayur. Sudah menjadi kelaziman, masakan emak bagaikan tidak sempurna tanpa kuah pekat likat santan kelapa. Petang ini pun kami emak sajikan sekali lagi dengan gulai kari daging yang tidak berupaya saya menolaknya. Kak Long yang balik dari JB untuk berbuka bersama emak, membawa bersamanya roti jala dan pastinya kari ayam! Tidak lupa juga bubur kacang hijau yang manis berlemak. Bertambah lagilah kadar kandungan kolestrol emak!
Sebagai seorang jururawat yang sudah lebih 30 tahun berdepan dengan pelbagai ragam penyakit, kata Kak Long kolestrol ini ada dua jenis yang baik dan yang jahat. Yang jahat itulah yang perlu dikawal kemaraannya. Setelah merujuk sumber yang sepatutnya, Kak Long bukan main-main. Kolestrol jahat ialah low density lipoprotein (LDL) manakala yang baiknya ialah high density lipoprotein (HDL). Lemak di dalam makanan terdiri daripada kombinasi lemak tepu (jahat) dan lemak tidak tepu (baik). Lemak tepu yang jahat banyak didapati dari sumber haiwan, seperti daging dan juga tumbuh-tumbuhan seperti minyak kelapa sawit, minyak kelapa (santan) dsb. Lemak yang baik ialah lemak tidak tepu. Ikan sebagai contoh, mengandungi lemak tidak tepu yang tinggi. Kak Long mencadangkan emak menjadikan quaker oat sebagai makanan utama sekarang justeru keberkesanannya dalam menurunkan kadar kolestrol. Emak tidak ada pilihan tetapi perlu mengikut nasihat Kak Long.
Pena Tumpul - Lepas ini akan berpuas hati dengan masakan rebus emak yang tidak lemak-lemak lagi
Sering sekali kita dengar bila usia meningkat tua, pelbagai penyakit akan mula menyinggah. Paling popular pastinya darah tinggi, kencing manis,sakit jantung, buah pinggang yang bermasalah, kaki yang sudah mula lenguh-lenguh dan bisa-bisa dan bermacam lagi penyakit yang tidak pernah dirasai pun sewaktu muda lela. Petang ini, ketika mengadap penuh nikmat hidangan berbuka puasa, emak bercakap tentang kadar kolestrolnya yang tinggi. Menurutnya,doktor yang baru ditemuinya menyarankannya supaya mengawal pengambilan makanan yang mengandungi kadar lemak yang tinggi. Emak perlu lebih banyak makan masakan yang berebus juga tingkatkan pengambilan sayur. Sudah menjadi kelaziman, masakan emak bagaikan tidak sempurna tanpa kuah pekat likat santan kelapa. Petang ini pun kami emak sajikan sekali lagi dengan gulai kari daging yang tidak berupaya saya menolaknya. Kak Long yang balik dari JB untuk berbuka bersama emak, membawa bersamanya roti jala dan pastinya kari ayam! Tidak lupa juga bubur kacang hijau yang manis berlemak. Bertambah lagilah kadar kandungan kolestrol emak!
Sebagai seorang jururawat yang sudah lebih 30 tahun berdepan dengan pelbagai ragam penyakit, kata Kak Long kolestrol ini ada dua jenis yang baik dan yang jahat. Yang jahat itulah yang perlu dikawal kemaraannya. Setelah merujuk sumber yang sepatutnya, Kak Long bukan main-main. Kolestrol jahat ialah low density lipoprotein (LDL) manakala yang baiknya ialah high density lipoprotein (HDL). Lemak di dalam makanan terdiri daripada kombinasi lemak tepu (jahat) dan lemak tidak tepu (baik). Lemak tepu yang jahat banyak didapati dari sumber haiwan, seperti daging dan juga tumbuh-tumbuhan seperti minyak kelapa sawit, minyak kelapa (santan) dsb. Lemak yang baik ialah lemak tidak tepu. Ikan sebagai contoh, mengandungi lemak tidak tepu yang tinggi. Kak Long mencadangkan emak menjadikan quaker oat sebagai makanan utama sekarang justeru keberkesanannya dalam menurunkan kadar kolestrol. Emak tidak ada pilihan tetapi perlu mengikut nasihat Kak Long.
Pena Tumpul - Lepas ini akan berpuas hati dengan masakan rebus emak yang tidak lemak-lemak lagi
Comments