” Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL. Ya Allah berkatilah pada KHAL, sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum aku dan jangan terputus KHAL dalam suatu rumah.” (Hadis Muslim 2052, Ibnu Majah 3318)
Saya mendengar ceramah Ustaz Hanafiah Abd Razak dari Pejabat Mufti Johor yang diundang khas dalam sambutan Maulidur Rasul pagi ini. Ada beberapa perkara yang menarik hati saya. Di awalnya Ustaz tidak menyentuh sedikit pun tentang Nabi besar kita. Ustaz banyak bercerita tentang umur umat Muhammad akhir zaman yang semakin rapuh dan tidak sempat tua. Kata Ustaz salah satu penyebabnya ialah angkara syaitan durjana.
Syaitan memang licik permainannya. Kata Ustaz syaitan menyerang manusia melalui hembusan dan ludahnya. Kita perlu berhati-hati agar tidak sampai terkena hembusan dan ludahan syaitan ini. Hembusan syaitan ibarat angin yang menyelinap dalam tubuh manusia dan seterusnya menyerang organ-organ tertentu. Angin ini berwarna merah yang dalam bahasa Arabnya disebut ahmar.
Ustaz berpesan supaya kita berhati-hati dengan permakanan kita. Apa yang dimakan dan adab makan perlu dijaga agar syaitan tidak masuk dalam tubuh kita. Jangan makan susu dengan ikan misalnya. Ia bukan kombinasi yang baik. Seperti juga santan dalam ikan dan ayam yang memang suka sangat campurkan bersekali dalam menu kita. Ketika kita menjadikan garam sebagai bahan asas dalam makanan kita sekarang, Nabi pula menganjurkan kita agar garam itu tidak lebih hanya sekadar bahan cicah yang dikesamping sahaja. Hasilnya banyaknya penyakit yang menimpa umat akhir zaman kini sering dikaitkan dengan garam!
Pun begitu ada satu lagi yang menarik dan input yang berguna saya cerna dari Ustaz yang suka berseloroh ini. Cuka atau pun khal bagaikan tidak wujud dalam menu harian kita. Kalau ada pun cuma sesekali dicampurkan dalam acar buah, jeruk atau rojak. Selebihnya cuka tidak dirasakan perlu hadirnya. Tanpa kita sedari cuka sebenarnya dikatakan mempunyai banyak khasat sejak dulu lagi malah digunakan sebagai tonik kesihatan sejak beribu tahun dahulu oleh masyarakat Gerik dan Mesir
Dilaporkan, pengambilan cuka sebanyak satu sudu teh dikatakan mampu melambatkan rasa lapar kerana ia akan melambatkan proses pencernaan zat tepung. Bau cuka mungkin kurang disenangi tetapi khasiatnya banyak termasuk mencegah dan menyembuhkan pelbagai penyakit seperti kanser, jantung, arthritis, alergi, gangguan pencernaan serta memecahkan molekul lemak sekaligus membantu menurunkan berat badan. Kajian juga menunjukkan orang yang mengambil dua sudu teh cuka epal setiap hari selama lapan minggu dapat meningkatkan tahap kolestrol jenis baik HDL (High Density Lipoprotein).
Malah bagi umat Islam, cuka adalah makanan sunnah Nabi Muhammad SAW dan Rasulullah diberitakan memakan roti bercicahkan cuka dan minum cuka bercampur air sejam sebelum makan.
Patutlah rojak yang arwah nenek buat dulu sedap, rupanya dia campur cuka!
Pena Tumpul - Jangan sampai makan cuka getah nanti lain jadinya
Saya mendengar ceramah Ustaz Hanafiah Abd Razak dari Pejabat Mufti Johor yang diundang khas dalam sambutan Maulidur Rasul pagi ini. Ada beberapa perkara yang menarik hati saya. Di awalnya Ustaz tidak menyentuh sedikit pun tentang Nabi besar kita. Ustaz banyak bercerita tentang umur umat Muhammad akhir zaman yang semakin rapuh dan tidak sempat tua. Kata Ustaz salah satu penyebabnya ialah angkara syaitan durjana.
Syaitan memang licik permainannya. Kata Ustaz syaitan menyerang manusia melalui hembusan dan ludahnya. Kita perlu berhati-hati agar tidak sampai terkena hembusan dan ludahan syaitan ini. Hembusan syaitan ibarat angin yang menyelinap dalam tubuh manusia dan seterusnya menyerang organ-organ tertentu. Angin ini berwarna merah yang dalam bahasa Arabnya disebut ahmar.
Ustaz berpesan supaya kita berhati-hati dengan permakanan kita. Apa yang dimakan dan adab makan perlu dijaga agar syaitan tidak masuk dalam tubuh kita. Jangan makan susu dengan ikan misalnya. Ia bukan kombinasi yang baik. Seperti juga santan dalam ikan dan ayam yang memang suka sangat campurkan bersekali dalam menu kita. Ketika kita menjadikan garam sebagai bahan asas dalam makanan kita sekarang, Nabi pula menganjurkan kita agar garam itu tidak lebih hanya sekadar bahan cicah yang dikesamping sahaja. Hasilnya banyaknya penyakit yang menimpa umat akhir zaman kini sering dikaitkan dengan garam!
Pun begitu ada satu lagi yang menarik dan input yang berguna saya cerna dari Ustaz yang suka berseloroh ini. Cuka atau pun khal bagaikan tidak wujud dalam menu harian kita. Kalau ada pun cuma sesekali dicampurkan dalam acar buah, jeruk atau rojak. Selebihnya cuka tidak dirasakan perlu hadirnya. Tanpa kita sedari cuka sebenarnya dikatakan mempunyai banyak khasat sejak dulu lagi malah digunakan sebagai tonik kesihatan sejak beribu tahun dahulu oleh masyarakat Gerik dan Mesir
Dilaporkan, pengambilan cuka sebanyak satu sudu teh dikatakan mampu melambatkan rasa lapar kerana ia akan melambatkan proses pencernaan zat tepung. Bau cuka mungkin kurang disenangi tetapi khasiatnya banyak termasuk mencegah dan menyembuhkan pelbagai penyakit seperti kanser, jantung, arthritis, alergi, gangguan pencernaan serta memecahkan molekul lemak sekaligus membantu menurunkan berat badan. Kajian juga menunjukkan orang yang mengambil dua sudu teh cuka epal setiap hari selama lapan minggu dapat meningkatkan tahap kolestrol jenis baik HDL (High Density Lipoprotein).
Malah bagi umat Islam, cuka adalah makanan sunnah Nabi Muhammad SAW dan Rasulullah diberitakan memakan roti bercicahkan cuka dan minum cuka bercampur air sejam sebelum makan.
Patutlah rojak yang arwah nenek buat dulu sedap, rupanya dia campur cuka!
Pena Tumpul - Jangan sampai makan cuka getah nanti lain jadinya
Comments