Emak dan bapa mentua saya memilih untuk menikmati setakat bubur pulut hitam di majlis jemputan perkahwinan yang kami hadiri di Kg Air Panas, Labis. Alasannya mudah- ini adalah jemputan kedua dan pastinya mereka sudah tidak larat lagi untuk berdepan dengan juadah yang agak berat selepas menghadiri jemputan pertama di Taman Sulir, Pekan Jabi. Berbanding dahulu, masyarakat sekarang tidak lagi begitu memilih hari untuk melangsungkan majlis perkahwinan. Hampir saban minggu, sekurang-kurangnya ada dua atau tiga jemputan yang perlu dihadiri. Dalam tempoh masa yang tinggal tidak beberapa hari lagi untuk kita menyambut kedatangan Ramadhan, majlis perkahwinan tetap menjadi acara penting di hujung minggu. Juadah pun sudah beranika dan pelbagai -tidak lagi sekadar menu biasa daging, ayam malah diselitkan juga dengan lauk-lauk perangsang selera seperti gulai nangka dan pisang selain daripada ikan masin dan sambal tempoyak. Pemberian telor sebagai buah tangan tidak lagi memadai malah menjadi kecenderungan kini tetamu dibekalkan dengan beg kecil berisi keropok, jeli, gula-gula dan sapu tangan. Tidak lupa bubur pulut hitam atau caca sebagai pembasuh mulut. Mewahnya orang kita!
Pena Tumpul - Penggemar gulai nangka
Pena Tumpul - Penggemar gulai nangka
Comments