Khabarnya ada pengusaha kantin yang bising-bising kerana peraturan baru tentang apa yang boleh dijual dan tidak boleh dijual mulai bulan Mei ini. Nasi lemak dan segala jenis mee antara yang tersenarai. Nasi lemak dikatakan tidak akan dibenar dijual begitu kerap sampai hampir setiap hari seperti sekarang. Ia bakal diselang selikan dengan makanan lain yang mempunyai nilai permakanan dan kesihatan yang tinggi berbanding nasi lemak.
Saya melihat langkah kerajaan melalui Kementerian Kesihatan dengan kerjasama Kementerian Pelajaran untuk membendung masalah kegemukan tahap tinggi atau pun obesiti cukup murni.
Memang baik membenterasnya di peringkat umur persekolahan. Justeru kalau dibiarkan, natijahnya sepuluh dan 20 tahun akan datang kita bakal menyaksikan warga pelapis negara yang tidak sehat. Warga yang berisiko dihinggp penyakit negara maju seperti jantung, darah tinggi, kencing manis, kanser dan sebagainya. Sekarang ini pun penyakit-penyakit inilah yang menjadi pembunuh senyap sebahagian besar mereka yang masih muda dan masih produktif.
Berpuluh-puluh tahun dahulu, zaman atok-atok kita jarang amat didengar kematian dikaitkan dengan penyakit-penyakit ini. Saya melihat faktor makanan sebagai penyumbang kepada taraf kesihatan dan jangkahayat dan tentunya tanpa menafikan kudrat dan iradatNya.
Nasi lemak tidak patut disalahkan kewujudannya. Nasi lemak tidak dapat dipisahkan dengan orang Melayu. Nasi lemak telah dan sedang mengalami evolusi yang cukup hebat dan menarik. Nasi lemak di awal kewujudannya dibungkus dalam daun pisang dan sambal tumis yang di tumbuk lumat. Itu saja. Nasi lemak dalam penampilan awalnya tidaklah "membahayakan". Namun sekarang, nasi lemak ditampilkan dalam pelbagai versi dan ramuan. Lahirlah nasi lemak ayam, nasi lemak daging, nasi lemak kari ayam dan pelbagai lagi ramuan tambahan berperisa tiruan yang menyumbang kepada kegemukan. Nasi lemak daun pisang tidaklah diburu sangat pun kalau masih dengan sambal itu sahaja.
Tabiat pemakanan sepatutnya dibentuk dari rumah lagi. Saya masih ingat betapa emak saya hampir saban pagi menyediakan sarapan pagi untuk saya. Paling tidak nasi goreng. Saya tidak nampak emak mencampurkan benda-benda yang meragukan untuk santapan anak-anaknya. Perisa tiruan jauh sekali. Saya tidak segan bawa bekalan hasil air tangan emak.
Ketika rakan yang lain berpusu-pusu ke kantin saya melabukan punggung di bawah pokok dan membuka mangkuk tingkat!
Pena Tumpul - Banyaknya makanan segera macam menyumbang kepada kematian yang juga segera
Saya melihat langkah kerajaan melalui Kementerian Kesihatan dengan kerjasama Kementerian Pelajaran untuk membendung masalah kegemukan tahap tinggi atau pun obesiti cukup murni.
Memang baik membenterasnya di peringkat umur persekolahan. Justeru kalau dibiarkan, natijahnya sepuluh dan 20 tahun akan datang kita bakal menyaksikan warga pelapis negara yang tidak sehat. Warga yang berisiko dihinggp penyakit negara maju seperti jantung, darah tinggi, kencing manis, kanser dan sebagainya. Sekarang ini pun penyakit-penyakit inilah yang menjadi pembunuh senyap sebahagian besar mereka yang masih muda dan masih produktif.
Berpuluh-puluh tahun dahulu, zaman atok-atok kita jarang amat didengar kematian dikaitkan dengan penyakit-penyakit ini. Saya melihat faktor makanan sebagai penyumbang kepada taraf kesihatan dan jangkahayat dan tentunya tanpa menafikan kudrat dan iradatNya.
Nasi lemak tidak patut disalahkan kewujudannya. Nasi lemak tidak dapat dipisahkan dengan orang Melayu. Nasi lemak telah dan sedang mengalami evolusi yang cukup hebat dan menarik. Nasi lemak di awal kewujudannya dibungkus dalam daun pisang dan sambal tumis yang di tumbuk lumat. Itu saja. Nasi lemak dalam penampilan awalnya tidaklah "membahayakan". Namun sekarang, nasi lemak ditampilkan dalam pelbagai versi dan ramuan. Lahirlah nasi lemak ayam, nasi lemak daging, nasi lemak kari ayam dan pelbagai lagi ramuan tambahan berperisa tiruan yang menyumbang kepada kegemukan. Nasi lemak daun pisang tidaklah diburu sangat pun kalau masih dengan sambal itu sahaja.
Tabiat pemakanan sepatutnya dibentuk dari rumah lagi. Saya masih ingat betapa emak saya hampir saban pagi menyediakan sarapan pagi untuk saya. Paling tidak nasi goreng. Saya tidak nampak emak mencampurkan benda-benda yang meragukan untuk santapan anak-anaknya. Perisa tiruan jauh sekali. Saya tidak segan bawa bekalan hasil air tangan emak.
Ketika rakan yang lain berpusu-pusu ke kantin saya melabukan punggung di bawah pokok dan membuka mangkuk tingkat!
Pena Tumpul - Banyaknya makanan segera macam menyumbang kepada kematian yang juga segera
Comments