Banyaknya yang tiruan dan palsu sekarang. Ada rambut palsu, gigi palsu, bulu mata palsu. Bukan itu sahaja, orang palsu pun ada. Entah-entah dalam kehidupan kita sekarang, lebih banyak yang palsu daripada yang tulin dan asli.
Bila heboh fasal telor tiruan yang khabarnya ia di kesan di Pulau Pinang ia tidaklah memeranjatkan sangat. Mungkin juga kehadiran telur ini di kalangan kita sudah lama, cuma kita yang tidak menyedarinya. Banyaknya kepandaian orang sekarang sehingga telur pun boleh dipalsukan. Motifnya tentu tidak lain kecuali untuk untuk banyak dan cepat. Yang menjadi mangsanya ialah orang ramai.
Teknologi pembuatan telur palsu ini tidak tahulah entah dari mana datangnya. Namun di China, dilaporkan pembikinan telur palsu ini sudah bertapak agak lama. Ada kemungkinan ia datang dari China yang memang cukup bijak menghasilkan barang-barang palsu dan murah. Sementelah lagi sejak beberapa tahun lalu, kemunculan kedai dua ringgit di serata pelusuk bagaikan cendawan di musim hujan.
Sekali pandang macam telur asli tanpa kita sedari bahawa bahannya seratus peratus bahan kimia yang mungkin membahayakan kesihatan. Kulit telur diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan.
Namun berapa pandai pun manusia, tidaklah sampai mampu menandingi keaslian telur ciptaan Tuhan. Kita boleh mengenal telur tiruan sebenarnya. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur dan ini adalah telur tiruan.Kulit telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara. Selain itu, apabila isentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah tetapi telur tiruan tidak berbau begini. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.
Selepas ini kenalah lebih berhati-hati bila memberi barangan makanan apatah lagi bila berkira-kira untuk makan luar. Menakutkan!
Pena Tumpul - Ingin bela ayam kampung
Bila heboh fasal telor tiruan yang khabarnya ia di kesan di Pulau Pinang ia tidaklah memeranjatkan sangat. Mungkin juga kehadiran telur ini di kalangan kita sudah lama, cuma kita yang tidak menyedarinya. Banyaknya kepandaian orang sekarang sehingga telur pun boleh dipalsukan. Motifnya tentu tidak lain kecuali untuk untuk banyak dan cepat. Yang menjadi mangsanya ialah orang ramai.
Teknologi pembuatan telur palsu ini tidak tahulah entah dari mana datangnya. Namun di China, dilaporkan pembikinan telur palsu ini sudah bertapak agak lama. Ada kemungkinan ia datang dari China yang memang cukup bijak menghasilkan barang-barang palsu dan murah. Sementelah lagi sejak beberapa tahun lalu, kemunculan kedai dua ringgit di serata pelusuk bagaikan cendawan di musim hujan.
Sekali pandang macam telur asli tanpa kita sedari bahawa bahannya seratus peratus bahan kimia yang mungkin membahayakan kesihatan. Kulit telur diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan.
Namun berapa pandai pun manusia, tidaklah sampai mampu menandingi keaslian telur ciptaan Tuhan. Kita boleh mengenal telur tiruan sebenarnya. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur dan ini adalah telur tiruan.Kulit telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara. Selain itu, apabila isentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah tetapi telur tiruan tidak berbau begini. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.
Selepas ini kenalah lebih berhati-hati bila memberi barangan makanan apatah lagi bila berkira-kira untuk makan luar. Menakutkan!
Pena Tumpul - Ingin bela ayam kampung
Comments