Anas bin Malik r.a. meriwayatkan: “Rasulullah s.a.w. tidak pernah makan di atas meja dan tidak pulak menggunakan piring kecil. baginda juga tidak pernah dijamu roti yang diperhaluskan.” Yunus (salah seorang periwayat hadis ini) berkata: “Saya bertanya kepada Qatadah, ‘Lalu di atas apakah mereka makan?’” Ia menjawab: “Di atas sufrah (kulit atau kain yang dihamparkan).
(Riwayat al-Bukhari, al-Tairmizi, ibn Majah dan Ahmad)
Mak Mentua masak luar biasa banyaknya petang ini. Adiknya, Mak Uteh Ros yang cuma balik kampung waktu raya datang dengan keluarganya. Oleh kerana jarang sangat bersua muka, Mak Mentua kata mereka perlu disajikan dengan makanan yang lain daripada hari-hari biasa. Tiada daging ayam, tiada rendang dan tiada juga ketupat. Cukuplah di hari raya pertama lalu. Sudah sangat menjemukan. Isteri cadangkan supaya masak ala kampung sahaja. Lebih menyelerakan.
Dan saya makan cukup berselera sekali petang ini. Ada sambal petai, ikan kering salai masak lemak kuning, sayur campur, ada goreng peria dan tidak ketinggalan ulam jering. Saya beritahu Mak Mentua, makanan yang banyak-banyak dan sedap ini akan bertambah sedapnya kalau dinikmati sambil bersila. Tidak berapa selesa sangat kalau duduk di meja makan yang tidak berapa nak besar itu nanti. Mak Mentua setuju cadangan saya.
Lazat dan nikmatnya rezeki kurniaanNya. Dek kerana segan di depan Mak Utih Ros, saya menahan keinginan untuk makan semahunya lebih-lebih lagi sampal petai yang tidak pernah saya tolak kehadirannya. Senyap-senyap selepas tetamu pulang, saya mengulang lagi!
Yako yang juga berpeluang balik dari Jepun minat sambal petai juga rupanya.
Pena Tumpul - Ingin lihat tiada daging dan ayam di hari lebaran, boleh kah?
(Riwayat al-Bukhari, al-Tairmizi, ibn Majah dan Ahmad)
Mak Mentua masak luar biasa banyaknya petang ini. Adiknya, Mak Uteh Ros yang cuma balik kampung waktu raya datang dengan keluarganya. Oleh kerana jarang sangat bersua muka, Mak Mentua kata mereka perlu disajikan dengan makanan yang lain daripada hari-hari biasa. Tiada daging ayam, tiada rendang dan tiada juga ketupat. Cukuplah di hari raya pertama lalu. Sudah sangat menjemukan. Isteri cadangkan supaya masak ala kampung sahaja. Lebih menyelerakan.
Dan saya makan cukup berselera sekali petang ini. Ada sambal petai, ikan kering salai masak lemak kuning, sayur campur, ada goreng peria dan tidak ketinggalan ulam jering. Saya beritahu Mak Mentua, makanan yang banyak-banyak dan sedap ini akan bertambah sedapnya kalau dinikmati sambil bersila. Tidak berapa selesa sangat kalau duduk di meja makan yang tidak berapa nak besar itu nanti. Mak Mentua setuju cadangan saya.
Lazat dan nikmatnya rezeki kurniaanNya. Dek kerana segan di depan Mak Utih Ros, saya menahan keinginan untuk makan semahunya lebih-lebih lagi sampal petai yang tidak pernah saya tolak kehadirannya. Senyap-senyap selepas tetamu pulang, saya mengulang lagi!
Yako yang juga berpeluang balik dari Jepun minat sambal petai juga rupanya.
Pena Tumpul - Ingin lihat tiada daging dan ayam di hari lebaran, boleh kah?
Comments