Sunday, August 24, 2014

Derhaka

Saya tidak menyangka Haziq akan bertanya soalan begini kepada saya seusai sahaja solat Maghrib di masjid Gudang Garam tadi. "Ayah, Haziq tengok ada orang tu tidak pernah sembahyang pun, solat Jumaat tidak pernah tapi hidup dia senang pun. Pakai kereta mewah. Ada orang yang lain pulak, sembahyang tidak tinggal, suka tolong orang tapi tengok pakai basikal buruk aja. Tuhan tidak adil kan"

Saya cepat meningkah. Saya katakan kepadanya tidak timbul isu Tuhan itu adil atau tidak pada hambanya. Tidak wajar baginya untuk membuat telahan begitu. Saya faham Haziq bukan cukup arif untuk melihat di sebalik apa yang terpampang di depan matanya. Sebelum ini saya pun tercari-cari jawapan kepada apa yang kita sering lihat ini . Ia tinggal tidak berjawab pun sehinggalah seorang Ustaz yang tidak lokek ilmu ini membicarakannya tidak berapa lama dahulu.

Kata Ustaz ini, Allah menganugerahkan kelebihan dan keistemewaan kepada umat manusia dalam pelbagai bentuk seperti yang dikehendakinya. Ada diantara anugerah itu bukan kerana Allah menyayangi mereka pun tetapi lebih merupakan tanda kebencian sahaja.Dengan kata lain, Allah mahu mereka menjadi lebih sesat melalui kelebihan itu dan akhirnya tergolong di kalangan kaum yang tidak mendapat hidayah-Nya.

Itulah“istidraj". Ia merupakan anugerah Allah kepada hamba yang tidak diredai-Nya dan nikmat tersebut datang dalam pelbagai bentuk antaranya kuasa, kemewahan harta benda, kedudukan di sisi masyarakat, pengaruh serta pangkat.Istidraj hanya untuk golongan yang derhaka kepada Allah. Sebaliknya mereka yang menggunakan kelebihan sama ada kuasa, kemewahan, pengaruh dan pangkat ke jalan Allah, pasti beroleh kejayaan di dunia serta akhirat.

Manusia derhaka adalah mereka yang tidak mahu menunaikan suruhan Allah dan sering melanggar larangan-Nya. Mereka enggan menunaikan kewajipan sebagai hamba dan lebih malang, gemar memperlecehkan hukum agama. Mereka juga cenderung melakukan maksiat dan menzalimi orang lain.Golongan ini akan jauh daripada hidayah Allah. Mereka langsung tidak patuh dengan suruhan Allah.Mereka enggan bersolat dan mereka terlalu sayangkan harta hingga mengingkari suruhan menunaikan zakat walaupun mereka diberikan pelbagai bentuk kemewahan.

Rasullullah SAW pernah bersabda: “Apabila kamu melihat Allah Taala memberi nikmat kepada hambanya yang selalu membuat maksiat (derhaka), ketahuilah orang itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT.”
Apabila berada pada kedudukan itu mereka masih mahu menaiki satu lagi anak tangga tetapi malangnya mereka akan jatuh kerana tiada lagi anak tangga selepas itu ,” kata Ustaz lagi yang merujuk kepada ketamakan golongan istidraj ini. Contoh manusia istidraj ialah Firaun, Haman, Qarun, Namrud dan Abu Jahal. Kesemua mereka diberikan kelebihan, kenikmatan dan kemewahan tetapi mereka mengingkari Allah. Akhirnya, mereka dibinasakan oleh Allah dan mati dalam keadaan yang amat hina.

Haziq nampaknya amat faham malah berdoa supaya tidak sampai tergolong dalam golongan istidraj yang derhaka ini. Saya kata padanya jangan pula ada orang kaya beribadat, masuk masjid dengan kereta mewah dia katakan itu istidraj. Orang naik pangkat, istidraj. Orang-orang besar, istidraj. Orang yang mengunakan nikmatnya untuk kebajikan untuk mengabdi kepada Allah bukan istidraj.

Pena Tumpul -Kekayaan boleh dicari namun demi keredaanNya

Tuesday, August 19, 2014

Buruk


Seorang peraih barang-barang buruk berhenti di depan rumah bertanyakan jika ada barang buruk yang boleh dijual. Sasaran utamanya ialah besi buruk walaupun dia juga mencari plastik buruk. Pucuk dicita ulam mendatang. Besi buruk memang sudah lama terdampar di belakang rumah. Di guna tidak boleh, hendak dibuang sayang pula. Akhirnya, nasib besi buruk yang tidak menentu terbela juga di tangan peraih besi buruk.

Haziq paling gembira kerana hasil jualan barangan buruk ini milik dia sepenuhnya. Dia ingin menambah sesuatu pada motornya. Tidak sangka barangan buruk pun masih lagi bernilai rupa di mata orang lain. Buruk pada kita tidak semestinya pada orang lain. Hodoh di mata kita tetapi mungkin sangat cantik di mata orang lain pula.

Kain buruk pun masih ada nilainya, sekurang-kurangnya buat mengesat air mata.

Pena Tumpul - Biar buruk dipandang mata, hati yang suci menjadi sanjungan

Monday, August 04, 2014

Hipokrit


"Baiknya budak ni, sesuai benar dijadikan menantu", kata Pak Lurah yang cukup tertawan dengan anak muda yang berkunjung ke rumahnya hari raya lepas. Huluran salamya tersusun rapi penuh beradab.Mudahnya terpesona tanpa disedari pun oleh Pak Lurah itu cuma sekadar lakonan paling hebat Mantoba untuk memikat anak gadisnya. Si kucing biang sedang berlagak alim rupanya!

Rasulullah saw bersabda :
"Ada empat perkara jika sesiapa yang mempunyai empat perkara tersebut, maka dia merupakan orang munafik. Sesiapa yang bersifat dengan salah satu daripadanya bererti dia bersifat kemunafikan, sehinggalah dia meninggalkannya iaitu apabila bercakap dia berbohong, apabila membuat persetujuan dia mengkhianati, apabila berjanji dia menyalahi dan apabila berlaku pertikaian dia melampaui batas " [Hadith Sahih Riwayat Muslim]

Sifat munafik ini boleh sahaja dikaitkan dengan sifat hipokrit (seperti sejenis binatang sesumpah) atau sifat talam dua muka atau musang berbulu ayam atau berpura-pura jujur Seorang yang bersifat telunjuk lurus kelingking berkait atau pepat di luar runcing di dalam. Bercakap manis namun bohong dan dusta semata-mata. Mulut manis bak gula namun jauh di sudut hati pahit bagai hempedu. Pandai sangat menyusun kata-kata sehingga orang boleh percaya dan termakan dengan kata-katanya. Juga cukup hebat dalam berjanji tetapi senangnya pula untuk memungkirinya. Kalau berbalah, sentiasa berhasrat untuk menang walaupun terpaksa menegakkan benang yang basah. Malah kata-kata yang dihamburkan cukup kesat dan disulami dengan ungkapan carut yang tidak cukup enak didengar.

Dalam bahasa yang paling mudah untuk difahami cakap tidak serupa bikin. Lain yang dicakap lain pula yang dibuat. Di depan kita pijak semut pun tak mati, namun di belakang gajah yang sebesar itu pun penyek dihempapnya. Zahirnya memikat, batinnya menyengat. Berkawan dengan orang hipokrit begini kena cukup waspada. Ada kemungkinan besar kita akan ditikam dari belakang untuk memenuhi agenda tersembunyinya.

"Hati busukkkkkk!", begitu kata-kata P.Ramlee lewat filem Anak Bapak.

Pena Tumpul - Pernah terkena

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...