Monday, August 04, 2014

Hipokrit


"Baiknya budak ni, sesuai benar dijadikan menantu", kata Pak Lurah yang cukup tertawan dengan anak muda yang berkunjung ke rumahnya hari raya lepas. Huluran salamya tersusun rapi penuh beradab.Mudahnya terpesona tanpa disedari pun oleh Pak Lurah itu cuma sekadar lakonan paling hebat Mantoba untuk memikat anak gadisnya. Si kucing biang sedang berlagak alim rupanya!

Rasulullah saw bersabda :
"Ada empat perkara jika sesiapa yang mempunyai empat perkara tersebut, maka dia merupakan orang munafik. Sesiapa yang bersifat dengan salah satu daripadanya bererti dia bersifat kemunafikan, sehinggalah dia meninggalkannya iaitu apabila bercakap dia berbohong, apabila membuat persetujuan dia mengkhianati, apabila berjanji dia menyalahi dan apabila berlaku pertikaian dia melampaui batas " [Hadith Sahih Riwayat Muslim]

Sifat munafik ini boleh sahaja dikaitkan dengan sifat hipokrit (seperti sejenis binatang sesumpah) atau sifat talam dua muka atau musang berbulu ayam atau berpura-pura jujur Seorang yang bersifat telunjuk lurus kelingking berkait atau pepat di luar runcing di dalam. Bercakap manis namun bohong dan dusta semata-mata. Mulut manis bak gula namun jauh di sudut hati pahit bagai hempedu. Pandai sangat menyusun kata-kata sehingga orang boleh percaya dan termakan dengan kata-katanya. Juga cukup hebat dalam berjanji tetapi senangnya pula untuk memungkirinya. Kalau berbalah, sentiasa berhasrat untuk menang walaupun terpaksa menegakkan benang yang basah. Malah kata-kata yang dihamburkan cukup kesat dan disulami dengan ungkapan carut yang tidak cukup enak didengar.

Dalam bahasa yang paling mudah untuk difahami cakap tidak serupa bikin. Lain yang dicakap lain pula yang dibuat. Di depan kita pijak semut pun tak mati, namun di belakang gajah yang sebesar itu pun penyek dihempapnya. Zahirnya memikat, batinnya menyengat. Berkawan dengan orang hipokrit begini kena cukup waspada. Ada kemungkinan besar kita akan ditikam dari belakang untuk memenuhi agenda tersembunyinya.

"Hati busukkkkkk!", begitu kata-kata P.Ramlee lewat filem Anak Bapak.

Pena Tumpul - Pernah terkena

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...