Skip to main content

Marah

Semua orang pernah marah. Malah kena marah juga. Kalau ada yang berkata bahawa dia tidak pernah marah itu satu pembohongan yang besar. Dan kalau ada yang mendakwa bahawa dia tidak pernah kena marah, itu juga satu penipuan hebat. Secara semulajadinya, manusia dijadikan Allah untuk memiliki pelbagai emosi. Marah juga emosi yang dialami oleh setiap manusia. Cuma yang membezakan antara mereka yang marah, ialah bagaimana perasaan marah ini berjaya kita bendung. Ada orang yang mudah sangat nak marah dan cepat melenting setiap kali emosi marahnya dijentik. Cepat marah walau kerana sebab yang sangat kecil.

Marah yang gagal dikawal bukan sahaja boleh memakan diri malah dalam keadaan ekstrim boleh sampai membunuh orang lain. Saya yakin tidak ada satu hari pun dalam kehidupan kita berlalu tanpa sedikit perasaan marah pun. Marah mungkin tidak dimanifestasi secara terbuka namun dipendam dalam hati. Itu pun tetap marah juga. Pagi ini saya juga marah. Marah kerana sebab yang mungkin kecil pada orang lain tetapi besar pada saya. Saya marah bila sampah dibiar bersepah sedangkan bakul sampah tercongok di depan mata. Saya tidak melampiaskan kemarahan itu pada orang lain tetapi merungut marah. Haziq juga marah pagi ini kerana bolanya dicuri. Mama juga tidak terkecuali. Mama sedikit marah kerana terpaksa membersihkan tahi kucing yang bukan peliharaannya pun. Mama di dengar membebel tidak tentu hala. Semalam ketika di atas jalanraya seorang penonggan motosikal menjerit-jerit marah ke arah seorang pemandu kereta yang hampir menghimpitnya.

Ada yang kata marah tanda sayang. Bak kata orang marah-marah sayang. Anak yang tidak elok lakunya ditegur dan dimarah. Kalau tidak sayang, lantaklah apa yang hendak dibuatnya. Tidak perlu ambil peduli. Tidak perlu ambil kisah dan tidak perlu ambil hirau juga. Haziq yang kadangkalanya liat untuk "study" selalu dimarahi malah dileter oleh mamanya. Marah kerana sayang sang mama untuk melihat anaknya ini cemerlang dalam setiap peperiksaan yang dihadapinya.

 Saya juga marah namun dengan cara yang paling tersendiri. Saya tidak perlu tinggi suara. Tidak juga perlu berleter. Saya cuma kata begini,"Pilih satu antara dua, nak kerja senang dapat duit banyak atau nak kerja susah tapi dapat duit pun tidak juga banyak! Garis pemisah antara keduanya ialah cemerlang dalam pelajaran. Begitulah lazimnya. Diluar kelaziman tanpa cemerlang dalam pelajaran pun ada yang bisa senang lumayan. Kerja tidak susah pun dapat banyak duit juga. Tidak perlu belajar tinggi-tinggi, teruk-teruk namun lebih senang daripada yang punyai ijazah berjela.

Jangan marahkan pijat kelambu dibakar sudahlah, nanti di baham nyamuk pula, bukankah menyusahkan diri sendiri!

Pena Tumpul - Mama marah lagi kerana tidak tolong dia lipat kain

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …