Skip to main content

Masak

"Ayah tak payahlah belajar masak. Nanti mama lagilah rilek"

Itu reaksi paling spontan Haziq bila saya menyuarakan hasrat untuk belajar memasak. Haziq tahu kalau ayahnya sudah tahu memasak, ada potensi mamanya akan mendelegasikan seluruh tugas rumahtangga kepada saya sepenuhnya termasuk memasak. 

Sebenarnya saya tidak nampak pun mengapa saya perlu tahu masak. Selama ini pun isteri yang memang pandai memasak sentiasa menyediakan sajian terbaik untuk saya anak beranak. Idea supaya saya belajar memasak dicetuskan oleh isteri ketika menikmati hidangan makan tengahari di rumah Kak Long. Kebetulan Kak Long tiada di rumah dan paling pasti suaminyalah yang memasak. Kami tahu Abang Usop memang boleh, tahu dan pandai memasak. Sesekali terbit juga rasa cemburu kerana saya tidak dianugerahkan kebolehan apatah lagi kemahiran untuk memasak.

Kata isteri, memasak bukanlah sukar sangat pun. Ia kemahiran yang cukup mudah untuk dipelajari. Dia memang mengalu-alukan kalau saya memang betul-betul berminat untuk belajar memasak. Paling tidak, tugas untuk memasak sudah boleh dikongsi dengan saya pula atau paling ekstrim digalaskan di bahu saya sepenuhnya selepas ini. Terfikir juga betapa seronoknya kalau saya juga boleh memasak seperti Abang Usop dan Along (adik ipar saya). Sudah lama saya menyimpan keinginan begitu. 

Hasrat untuk belajar memasak masih saya simpan walaupun isteri cukup teruja mempelawa saya menjadi pemerhati melihatnya memasak di dapor dan sekaligus mencabar saya menyediakan satu masakan yang agak berat dan dia menjadi jurinya. Namun, saya masih belum cukup bersedia. Biarkanlah aktiviti memasak terus menjadi tugas rutin isteri saya dulu. Saya lebih selesa menikmati masakan air tangannya dan cukup selesa membuat kerja rumah yang lain tetapi bukan memasak!

Persoalannya, perlukah lelaki tahu memasak?

Pena Tumpul - Ingin masak kormak ayam sebagai resipi sulung

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …