Monday, January 12, 2015

Alih

Dalam perjalanan berkereta awal pagi ini, sebatang dahan kayu yang merintang jalan menarik perhatian saya. Ia pastinya ikutan daripada tiupan angin yang agak kencang pada sebelah malamnya. Pun begitu dahan kayu itu tidaklah sampai menyekat laluan sepenuhnya kerana kenderaan masih boleh melepasi sebahagian lagi jalan yang tidak terjejas.

Saya berkira-kira untuk terus berlalu tanpa berbuat sesuatu bila Haziq meminta saya supaya menghentikan kereta di  bahu jalan. Dia mahu mengalihkan dahan kayu itu kerana ia menganggu kelancaran laluan orang lain nanti. Saya tidak membantah malah sangat bangga dengan tindakannya itu. Katanya, dia pernah mendengar dari seorang Ustaz di sekolahnya dulu, bahawa menyingkirkan sesuatu di atas jalan adalah amalan yang ringan namun besar pahalanya.

Rasulullah ada menerangkan dalam Hadisnya yang direkodkan oleh Imam Al-Bukhari bermaksud,
"Orang yang menyingkirkan gangguan dari jalan kaum Muslimin, dicatat satu kebaikan. Orang yang diterimanya satu kebaikan, dia akan masuk syurga"

Perbuatan yang termasuk dalam menyingkirkan gangguan di atas jalan adalah memotong ranting pohon yang menganggu laluan, mengalih batu, kayu,paku,duri,sampah dan apa sahaja yang menganggu di jalan.

Menakjubkan,amalan sekecil ini syuga buahnya!

Pena Tumpul - Sengaja buat-buat tidak tahu

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...