Sunday, March 20, 2016

Umbut


Ayam dan daging tidak langsung menambat hati saya di majlis perkahwinan yang saya hadiri tengahari ini. Umbut kelapa masak lemak lebih meliurkan dan menggammit selera perut yang tengah nakal. Umbut kelapa memang sedap, lemak dan manis.

Umbut kelapa adalah dibahagian pucuk daun atau dimana buah kelapa berada. Biasanya, bahagian luar kulit ,pucuk daun dan daun serta buah kelapa perlu di potong dan dibersihkan dulu untuk dapat bahagian dalam umbut yang lembut.

Saya perhatikan tetamu yang datang lebih berselera meratah gulai umbut dari lauk-lauk lain yang sudah menjemukan. Rasanya elok juga kalau tetamu dihidangkan dengan pelbagai sayur dan ulam kampung seperti nangka, pisang muda dan rebung. Sambal petai dan ulam jering rasanya ramai yang menggemarinya. Selesai menikmati umbut yang enak, sempat juga saya mencuci mulut dengan bubur pulut hitam. Terima kasih kepada Bang Jamal dan Kak Yam kerana mengerti selera jemputan seperti saya.

Pena Tumpul - Suka cendol pulut juga

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...