Wednesday, December 24, 2014

BahSesungguhnya bagi kaum Saba’ ada tanda (kekuasaan Allah) di tempat kediaman mereka iaitu dua buah kebun di sebelah kanan dan kiri (kepada mereka dikatakan): “ Makanlah olehmu dari rezeki yang (dianugerahkan) Tuhanmu dan bersyukurlah kamu kepada-Nya. (Negerimu) adalah negeri yang baik dan (Tuhanmu) adalah Tuhan Yang Maha Pengampun”. Tetapi mereka berpaling, maka Kami datangkan kepada mereka banjir yang besar dan Kami ganti kedua kebun-kebun mereka dengan dua kebun yang ditumbuhi (pohon-pohon) yang berbuah pahit, pohon Atsl dan sedikit dari pohon Sidr. Demikianlah Kami memberi balasan kepada mereka karena kekafiran mereka. Dan kami tidak menjatuhkan azab (yang demikian itu), melainkan hanya kepada orang-orang yang sangat kafir.”
(Surah Saba’: 15-17)

Air bah yang kini melanda Kelantan dikatakan paling teruk sejak 1967.  Ia dikatakan lebih teruk daripada banjir-banjir sebelumnya. Malah ramai yang tidak menyangka banjir di negeri ini akan seburuk itu.Pahang dan Terengganu juga Perak turut terjejas.  Bahawa kejadian banjir ini adalah fitrah alam tidak siapa yang boleh menafikannya. Lalu, jangan sekali-kali kita menyalahkan Tuhan. Sepatutnya bersyukur dengan apa yang berlaku. Namun yang paling penting mengutip pengajaran daripada kisah-kisah lalu, untuk menguatkan lagi keimanan.

Kita di khatulistiwa ini mengalami cuaca panas dan hujan, yang berlaku tidak menentu. Secara umumnya, musim panas sekitar April hingga September, manakala tengkujuh, pada November hingga Februari. Itulah hukum alam yang telah berlaku secara tetap kepada planet bumi ini. Maka, mahu tidak mahu kita perlu menerima putaran musim yang berlaku akibat daripada faktor alam tersebut. Itu kerja Tuhan. Kita kena akur.

Allah berfirman yang bermaksud: “Sesungguhnya pada langit dan bumi terdapat tanda (yang membuktikan kekuasaan Allah) bagi orang yang beriman.” (al-Jaathiyah: 3)

Jauhkanlah daripada menyesali atau menangisi apa yang terjadi kerana memang Allah telah menetapkan semua ini. Kalau kita berasa gembira dengan adanya siang dan malam, angin yang bertiup ketika hari panas, embun yang menyegarkan pagi, pokok yang menyubur selepas hujan, buah yang ranum dan sedia dipetik pada musim panas, bunga-bunga yang menguntum pada musimnya, mengapa hendak dimarahi alam dan Tuhan apabila diturunkan hujan lebat dan banjir?

Allah Maha Adil, maka kita juga perlu bersikap adil kepada-Nya. Allah Maha Penyayang, maka kita akan lihat betapa semua ini berlaku sebagai tanda kasih dan sayang-Nya. Maka, bersikap husnuzanlah (bersangka baik) kepada Allah.

Kita patut bersyukur justeru kalau dilihat dari sudut fakta dan sejarah, kita tidak akan berjumpa nama Malaysia dalam rekod banjir paling buruk dalam sejarah dunia.

Rekod terburuk (yang sempat didokumenkan dalam sejarah manusia, selain banjir besar Nabi Nuh) ialah banjir besar di Yellow River, China pada 1931. Ia memakan sejuta hingga 3.7 juta korban!

Banjir kedua terburuk di planet bumi, juga di Yellow River, pada 1887 yang menyebabkan 900,000 hingga 2 juta nyawa manusia melayang. Ketiga terburuk, masih di Yellow River, pada 1938, bila mana 500,000 hingga 900,000 orang mati lemas dan hilang ditelan bumi. Kira-kira 300 tahun sebelum itu, iaitu pada 1642, seramai 300,000 orang telah terbunuh dalam satu banjir besar, juga di Yellow River!

Kelima, ialah di Sungai Ru, China, pada 1975 (230,000 terkorban). Keenam, banjir di Sungai Yangtze, China (pada 1931, 145,000 orang terbunuh). Bagaimana pula dengan banjir ketujuh terburuk? Ia dicatatkan pada 1099 yang mengorbankan kira-kira 100,00 orang di England dan Holland.

Banjir kelapan terburuk berlaku di Holland pada 1287, memakan korban 500,000 nyawa manakala yang beraku di Sungai Neva, Rusia pada 1824 pula mengorbankan 10,000 orang. Kesepuluh terburuk terjadi di Belanda pada 1421 (10,000 orang meninggal dunia).

Ertinya, enam banjir terburuk berlaku di China. Jumlah korbannya pula ialah 7,275,000 orang!

Bagaimana pula di Malaysia? Setakat ini, banjir paling dahsyat direkodkan berlaku pada 1971. Hampir semua negeri terlibat dan hujan selama seminggu telah menenggelamkan sebahagian besar Kuala Lumpur. Jumlah korban yang direkodkan ialah 57 orang. Saya ingat sangat ketika banjir besar ini saya termasuk dalam parit dan hampir lemas! Air naik begitu pantas. Saya masih juga ingat di dokong Tok Uda (Allahyarhamah) pada malam itu merandai air ke pusat pemindahan. Kampung ancup bila air naik setinggi 13 kaki.

Kita masih beruntung. Jumlah korban tidak seteruk di China yang telah meragut jutaan nyawa. Bersyukur kepada Allah kerana tidak menimpakan ujian yang sebegitu besar kepada kita. Syukur juga kerana kita tidak mempunyai sungai dan muka bumi yang berbahaya seperti di China.

Umumnya semua sudah arif dengan kisah kaum Nabi Nuh dan Saba’ yang ditimpa banjir besar kerana berpaling dari agama Allah, seperti yang tercatat di dalam al-Quran. Ia pengajaran buat kita sebenarnya. Kita perlu mengakui bahawa kita telah berpaling daripada suruhan Allah, yang memerintahkan kita supaya jangan melakukan kerosakan di atas muka bumi ini.

Lalu berhentilah daripada melakukan kerosakan kepada alam. Berhentilah daripada menggondolkan gunung sesuka hati, membuang sampah sarap ke dalam sungai dan parit, atau menebang hutan secara haram, mahupun mengorek pasir dan tebing sungai dengan sewenang-wenangnya tanpa kawalan.

“Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk yang mereka lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)…” (ar-Ruum: 41)

Moga kita belajar sesuatu yang berguna dari kejadian ini!

Pena Tumpul - Allah Maha Mengetahui

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...