Wednesday, November 26, 2014

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti "bermain tanah" tidak begitu penting berbanding bermain dengan papan kekunci komputer. Mereka mungkin lebih selesa berkebun di dunia maya seperti "Farmville" agaknya.

Pun begitu saya sangat puas hati dan bangga dengan kesungguhan mereka. Cukup bekerjasama juga. Ia mencerminkan watak peribadi mereka. Memang inilah yang hendak dibentuk pun dalam subjek "Personal Development and Ethics" ini. Membentuk semangat setiakawan, jati diri, tanggungjawab dan nilai-nilai murni yang luhur. 

Sehari bersama MPK makin seronok bila layanan juga hebat dan makanan juga sedap!

Pena Tumpul - Seronok juga dapat jumpa Khairul Azhar staf MPK yang pernah popular dalam sitcom Santan Berlada tidak lama dulu

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...