Skip to main content

Minum

Sering kita dengar orang kata tidak elok minum berdiri. Dalam Islam pun memang tidak dianjurkan minum sambil berdiri. Secara lahiriahnya memang tidak manis dilihat kalau minum sambil berdiri lebih-lebih lagi kalau wanita. Junjungan Nabi kita melarang umatnya minum sambil berdiri. Namun kita tidak bertanya lebih dari itu mengapa kita tidak digalakkan minum berdiri. Pun begitu, bila Islam mensyariatkan sesuatu kepada penganutnya, pasti ada hikmahnya. 


Saya tidak pernah tahu apa kebaikan di sebalik larangan itu sehinggalah saya menemukan maklumat ini. Khabarnya dari sudut perubatan, dalam tubuh kita terdapat penapis yang berfungsi sebagai penyaring.Saringan ini dikatakan hanya boleh terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yang kita minum sebenarnya belum 100% bersih untuk di olah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh penyaring ini  kerana ia tertutup. Air yang tidak tersaring oleh penyaring ini akan terus masuk ke pundi kencing, yang pada akhirnya boleh mnyebabkan penyakit  ginjal.

Maklumat ini juga menarik dan bermanafaat. Mungkin kita sudah mengetahuinya namun adakalanya kita tidak sangat memberikan perhatian lantas mengabaikannya. Khabarnya lagi, minum dua gelas air setelah bangun tidur dapat membersihkan organ-organ dalaman. Minum segelas air 30 minit sebelum makan dapat membantu fungsi seluruh pencernaan dan baik untuk ginjal. Selain itu, minum segelas air sebelum mandi dapat menurunkan tekanan darah. Seterusnya, minum segelas air sebelum tidur dapat mencegah stroke dan serangan jantung. Ilmu tanpa amal ibarat pohon rendang tetapi sayang tidak berbuah!


Pena Tumpul - Suka cendol pulut

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …