Skip to main content

Taranum

Saya diminta oleh Mak Mentua mewakili Kampung Gudang Garam untuk menyertai Tilawah AlQuran anjuran sebuah parti politik. Saya tidak mampu menolaknya kerana setiap kampung perlu menghantar seorang wakil. Saya tidak cukup bersedia sebenarnya. Mahu tidak mahu saya menerima dengan berat hati.

Menyertai tilawah tidaklah sangat merisaukan saya pun kerana di peringkat sekolah lagi saya sering menyertainya dan sesekali di peringkat terbuka anjuran daerah.Saya sedar kelemahan saya paling ketara ialah berlagu bila mengalunkan bacaan ayat suci Quran. Saya tidak pernah mendapat latihan atau bimbingan secara khusus dalam bacaan alQuran.Masalah tajwid mungkin boleh diatasi dengan mudah melalui pembacaan dan belajar secara sendiri melalui bahan media yang berlambak di pasaran.Pun begitu aspek taranum bukanlah mudah untuk diperolehi kemahirannya dengan belajar sendiri-sendiri. Untuk mahir bertaranum perlu berguru.

Tanpa sebarang asas taranum yang kukuh saya menyertai tilawah ini dan berlagu sendiri.Tiada Hijaz, tiada ras,tiada nahwan dan apa-apa pun.Saya sedar saya tewas di taranum.Ketika qari-qari yang lain mempesona pendengar dengan taranum yang sedap didengar, saya pula seronok dengan lagu sendiri.

Saya cuma mampu meraih tempat ke enam daripada lapan peserta yang ada. Pun begitu, soal menang kalah tidaklah penting pun. Membaca ayat-ayat suci itulah yang lebih penting lagi!

Pena Tumpul - Ingin belajar taranum juga nanti

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …