Tuesday, June 16, 2015

Taranum

Saya diminta oleh Mak Mentua mewakili Kampung Gudang Garam untuk menyertai Tilawah AlQuran anjuran sebuah parti politik. Saya tidak mampu menolaknya kerana setiap kampung perlu menghantar seorang wakil. Saya tidak cukup bersedia sebenarnya. Mahu tidak mahu saya menerima dengan berat hati.

Menyertai tilawah tidaklah sangat merisaukan saya pun kerana di peringkat sekolah lagi saya sering menyertainya dan sesekali di peringkat terbuka anjuran daerah.Saya sedar kelemahan saya paling ketara ialah berlagu bila mengalunkan bacaan ayat suci Quran. Saya tidak pernah mendapat latihan atau bimbingan secara khusus dalam bacaan alQuran.Masalah tajwid mungkin boleh diatasi dengan mudah melalui pembacaan dan belajar secara sendiri melalui bahan media yang berlambak di pasaran.Pun begitu aspek taranum bukanlah mudah untuk diperolehi kemahirannya dengan belajar sendiri-sendiri. Untuk mahir bertaranum perlu berguru.

Tanpa sebarang asas taranum yang kukuh saya menyertai tilawah ini dan berlagu sendiri.Tiada Hijaz, tiada ras,tiada nahwan dan apa-apa pun.Saya sedar saya tewas di taranum.Ketika qari-qari yang lain mempesona pendengar dengan taranum yang sedap didengar, saya pula seronok dengan lagu sendiri.

Saya cuma mampu meraih tempat ke enam daripada lapan peserta yang ada. Pun begitu, soal menang kalah tidaklah penting pun. Membaca ayat-ayat suci itulah yang lebih penting lagi!

Pena Tumpul - Ingin belajar taranum juga nanti

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...