Skip to main content

Daun


 "Tidak ada sehelai daun pun yang gugur yang tidak diketahuiNya." (Surah al-An'am: 59)

Hampir setiap hari saya akan menyapu dan membersihkan daun-daun yang gugur sekitar laman rumah. Satu kemestian kerana hati ini rasa gundah melihat daun-dau berserakan dan mata pula tidak sangat selesa memandangnya. Sementelah lagi, selain saya tiada siapa yang cukup peka untuk melakukan sesuatu tehadap daun-daun itu. Saya tidak boleh melihatnya begitu sahaja.Inilah kelemahan saya agaknya!

Ketika saya cuma tahu daun-daun yang gugur di sekitar laman rumah sahaja, Tuhan tidak pula begitu. Semua dan setiap helai daun yang gugur dari pokok-pokok seluruh maya pada ini dia tahu. Tidak ada yang tertinggal, walau sehelai pun. Kerdilnya saya dan kita pastinya. Malah bukan setakat daun itu sahaja yang Dia tahu gugurnya. Semua yang ghaib yang kita tidak tahu Dia tahu. Dia mengetahui apa yang ada di darat dan di laut. Rezeki kita pun Dia tahu bila datangnya. Berapa banyak rezeki kita, Dia sahaja yang tahu.

Tidak perlulah kita merungut tentang rezeki kita, sedikit atau banyak, cepat atau lambat pun. Serah sahaja pada Dia. Hanya Dia yang memberi rezeki. Tidak perlulah kita pening-pening fikirkan kerja Tuhan. Bila, di mana, dari mana dan banyak mana rezeki yang bakal kita terima, itu semua urusanNya. Kerja kita cuma menjemputnya sahaja. Buat apa yang Allah suruh dan jangan buat apa yang Dia larang.

 Asal jadi orang baik, soal rezeki beres!

Pena Tumpul - Syukur padaNyaComments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…