Friday, November 09, 2012

Integriti

Saya kira ramai yang pernah bercakap tentang integriti tetapi mungkin tidak sangat jelas tentang pengertiannya. Secara mudah, integriti menjurus kepada maksud kejujuran, keadaan sempurna dan utuh. Ia juga boleh merujuk kepada kualiti untuk menjadi seorang yang jujur. Dalam konteks seorang pekerja,integriti bermaksud seseorang yang  boleh dipercayai, amanah, menolak rasuah dan penyalahgunaan kuasa, komited menjalankan tugas dan berpegang pada janji.

Encik Muhammad Diah Wahari selalu Pengarah Institut Integriti Malaysia (IIM) yang diundang berbicara tentangnya pagi ini mencerahkan lagi pengertiannya. Katanya, integriti itu "bila cakap serupa bikin, yang dikata dikota, di depan dan di belakang orang cara kita tetap sama". Sangat jelas. Kalau kita tidak memenuhi ciri-ciri tadi, kita tidak ada integriti. Paling mudah lagi, kita boleh menilai integriti bila kita keseorangan. Kalau kita pijak semut pun tidak mati bila kita di depan orang, jangan di belakang orang kita sampai boleh pijak gajah sampai mati! Itu bukan integriti lagi tetapi hipokrasi.

Di mana dan ketika bila pun kita, kita sentiasa diperhati sebenarnya!

Pena Tumpul- Melihat diriNo comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...