Skip to main content

Satu


Diam tak diam sudah 38 tahun seniman agung P.Ramlee meninggalkan kita. Saya adalah antara sekian ramai yang meminati seniman lagenda yang tidak akan ada gantinya ini. P.Ramlee tidak akan ada duanya. Dia cuma satu sahaja walapun ramainya yang terkial-kial hendak jadi macam dia. Ada yang berpuli-puli menyanyi lagunya dan ingin bersuara macam dia. Namun dia tetap satu. Tiada gandingan.

Benar kata pepatah, Yang patah akan tumbuh dan yang hilang kan berganti tetapi ternyata sampai kini pun tidak ada seorang pun anak seni yang seratus peratus menyamai bakat dan kebolehan yang dimiliki oleh anak kelahiran Pulau Pinang ini.

Insan istemewa yang nama asalnya Teuku Zakaria Nyak Puteh tidak akan ada duanya sampai bila-bila pun. Huruf P dipangkal nama Ramlee itu sesungguhnya membawa tuah yang bukan kepalang hebatnya dalam memberi kecemerlangan kepada bintang seni beliau. Siapa yang tidak tertawa apabila melihat jenakanya? Siapa yang tidak asyik apabila mendengar lagu-lagunya? Siapa yang tidak sedih apabila melihat lakonan menyayat hatinya? Siapa yang tidak terpana dengan filem arahannya?

Amat sukar untuk mencari insan yang boleh menandingi kehebatan beliau. Apatah lagi untuk mencari mereka yang boleh menggantikan P.Ramlee. Sehingga kini, tiada siapa yang mampu menggantikan tempat beliau sebagai seniman yang serba boleh. Biarpun dari seniman seangkatan dengannya atau pun dari generasi baru seniman yang lebih dikenali sebagai artis pada masa kini.Pernah ada cubaan untuk mengaitkan M.Nasir sebagai pengganti P.Ramlee tetapi malangnya M.Nasir tidak mampu berlawak sehebat P.Ramlee.

P boleh sahaja membawa maksud Pelawak, Pencipta, Pengarah, Pelakon, Penyanyi dan ini memang tepat untuk menerangkan bakat seni yang beliau miliki.P Kalau seorang anak kecil yang tidak pernah hidup dalam zaman beliau apatah lagi mengenalinya boleh begitu menggilai lakonan beliau tentunya bukti jelas betapa P.Ramlee memang insan seni yang hebat dan amat tersohor. Dailog lucunya menjadi ikutan, lagunya tidak luntur ditelan zaman, filem-filem lakonannya tidak jemu-jemu ditonton dan tidak akan pernah menjemukan.

Saya masih ingat betapa berita pemergian P.Ramlee begitu menyedihkan dan meruntun perasaan seorang seperti saya yang amat meminati beliau. Dalam usia 12 tahun sesampainya saya di rumah emak memberitahu saya P.Ramlee telah pergi. Mengapa secepat itu. Namun itu ketentuan Ilahi yang tidak ada siapa pun yang mampu menolaknya.

 Saya ingat lepas itu saya menggunting segala gambar beliau yang terdapat dalam akhbar dan saya hasilkan sebuah buku skrap bukti minat yang mendalam kepada beliau. Ada ketikanya saya tidak segan-segan mendendangkan sendiri-sendiri lagu beliau malah berhempas pulas meniru gaya dan suara beliau. Taksubnya.

Kini P.Ramlee telah 38 tahun tiada. Peminatnya masih ramai malah semakin ramai. Namun beliau tidak akan ada gantinya.

Beliau akan tetap menjadi ikon seniman sepanjang zaman. AlFatihah.

Pena Tumpul - Masih menunggu pengganti PRamlee

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …