Saturday, May 21, 2011

Subsidi

Khabarnya negara menanggung lebih 20 billion untuk subsidi. Satu jumlah yang agak besar.Isu subsidi memang panas dan emosional. Tidak kira di negara kaya seperti Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah atau negara miskin seperti Mesir. Di Mesir berlaku rusuhan apabila subsidi roti dikurangkan menyebabkan harga roti melambung tinggi. Di Eropah petani merusuh dengan membinasakan hasil keluaran seperti tomato, susu lembu dan sebagainya. 

 Di negara kita pula, ramai kelam kabut melampau setiap kali bila harga petrol diumum naik. Stesyen minyak diterjah bagaikan minyak akan kehabisan!

Tidak ada salahnya subsidi ini. Ia memang perlu untuk rakyat. Cuma bukan untuk semua lapisan rakyat. Yang kaya tidak perlulah menumpang sama subsidi ini. Justeru pemberian subsidi yang melata ini, kita lihat golongan kaya yang pakai kereta mewah seperti Mercedes Benz dan BMW dapat subsidi minyak petrol yang berkali-kali ganda lebih banyak daripada orang biasa yang guna Kancil atau Proton. Mereka akan membazir petrol kerana mereka kaya dan harga petrol rendah. Misalnya mereka membiarkan enjin kereta berjalan sungguhpun sedang menunggu atau memakai kereta untuk membeli sebungkus rokok di kedai. Perlu ada mekanisme yang lebih baik supaya cuma yang betul-betul perlu sahaja dapat subsidi.

Subsidi adalah sebahagian daripada ekonomi. Ia menjana pertumbuhan melalui peningkatan daya pengeluaran, menambah kuasa membeli dan mengurangkan inflasi. Sebaliknya jika subsidi ditarik balik, kos makanan akan meningkat kerana harga gula dan petrol meningkat. Golongan berpendapatan rendahlah yang akan terpukul teruk.

Kuasa membeli mereka akan jatuh dan akan diburukkan lagi oleh kenaikan harga barang dan perkhidmatan.Pengilang, penyedia perkhidmatan, pengedar dan pekedai akan menaikkan harga bagi menampung pengurangan atau penghapusan subsidi.

Setiap peringkat rangkaian pembekalan (supply chain) akan menaikkan harga. Lebih teruk daripada itu mereka akan mengambil kesempatan membuat keuntungan berlebihan. Api inflasi akan menyemarak. Jika di luar kawalan, ekonomi negara juga akan lumpuh.

Subsidi adalah  duit rakyat dan kerana itu perlu dinikmati rakyat. Duit yang digunakan untuk subsidi itu bukan duit kerajaan, tetapi duit pembayar cukai individu dan korporat. Kerajaan sekadar menguruskannya.

Rakyat jelata, khasnya golongan majoriti yang masih miskin masih ramai. Mereka  terpinggir dan memerlukan subsidi!

Pena Tumpul -  Mari ramai-ramai naik basikal

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...