Skip to main content

Plaster

Saya singgah makan di sebuah warung tepi jalan dalam perjalanan balik dari Melaka petang ini. Tiada petunjuk untuk saya membuat keputusan memilih warung yang sebenarnya agak banyak di sepanjang jalan. Malah ada yang cuma sebelah menyebelah. Saya kebetulan berhenti di depan deretan beberapa buah warung.Saya perlu membuat pilihan gerai yang mana satu. Asas pemilihan saya mudah. Masuk ke gerai yang ramai orang.

Lazimnya bila ramai orang pasti ada faktor penariknya. Mungkin masakannya sedap. Mungkin juga harganya yang berpatutan. Mungkin juga pesanan yang pantas diurus. Mungkin juga layanan yang baik dan menarik.

Namun begitu adakalanya faktor masakan yang sedap dan memenuhi selera mengatasi faktor lain yang sebenarnya lebih penting lagi dari sekadar sedap. Justeru itu kita lihat ada gerai yang kelihatannya kotor dan tidak begitu terurus, namun pelanggan tetap berpusu-pusu masuk dan tidak kesah berderet panjang. Gerai makanan kotor tetapi tidak mematahkan selera pelanggan.

Saya sendiri pernah mengalami pengalaman yang memualkan makan di gerai-gerai begini.Masakan memang cukup sedap tetapi aspek kebersihan dikesampingkan. Antaranya kuku yang panjang dan kotor. Sejak hari itu, saya sudah tidak masuk ke gerai itu lagi. Pengalaman kawan-kawan juga menarik. Ada yang menceritakan pernah terserempak dengan plaster luka dalam mee bandung.

Saya melihat dalam memilih gerai makanan, faktor ramai orang semata-mata tidak wajar dijadikan ukuran bahawa gerai itu baik serba-serbinya. 3P perlu diberikan perhatian. Persekitaran yang bersih dan segar serta menyamankan hati dan perasaan. Peralatan juga perlu bersih. Penyediaan makanan juga perlu turut bersih.
Bila segalanya bersih makanan yang dinikmati juga bersih lahir dan juga batin.

Kata orang ada juga gerai yang amal ilmu hitam untuk tarik pelanggan. Guna kemenyan sebesar lengan. Kalau kita tinggi ilmu tentang ini semua, kita boleh melihat makhluk betanduk bertenggek di atas pinggan makanan kita. Betul ke? Wallahu 'aklam.

Pena Tumpul -  Tengok dapor

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …