Skip to main content

Sebab

Bagi pasangan yang sedang asyik berkasih sayang dan saling mencintai lafaz kasih dan cinta selalunya tidak cukup kuat untuk meyakinkan pasangan. Justeru itulah kata-kata seperti, "Kalau sayang dan cinta apa tandanya" kerap bermain dibibir. Malah akan terkeluarlah dari mulut jawapan yang bunyinya cukup mustahil untuk dilakukan. "Kalau tidak percaya, belahlah hati". Begitu juga ungkapan yang cukup indah didengar namun amat mustahil untuk dilaksana seperti "Kalau hati sudah sayang, lautan api sanggup ku renangi"

Namun begitu, jawapan-jawapan begini masih tidak dapat memuaskan hati pun. Dialog ringkas antara pasangan ini mungkin dapat menjelaskan segala-galanya.

Dara: Kenapa awak suka saya, sayang saya?Kenapa awak amat mencintai saya? Saya ingin tahu sebabnya.
Uda : Saya tidak tahu bagaimana ingin menyatakannya. Namun saya memang benar-benar menyayangi awak.
Dara:Kalau anda sendiri tidak tahu mengapa awak amat mencintai saya, adalah mustahil untuk mengatakan yang awak memang benar-benar mencintai saya. Awak cuma omong-omong kosong saja.

Dara terus mendesak Uda sehinggalah menyatakan , "Baiklah, saya sayang dan cinta awak sebab awak memang cantik, suara yang memukau, awak begitu mengambil berat tentang saya, awak begitu penyayang, senyuman awak yang amat menggoda dan memikat, awak juga amat faham tentang kehendak saya.
Dara tersenyum lebar mendengar penjelasan Uda. Riang hatinya tidak terkira. Yakinlah dia bahawa Uda memang amat mencintainya jiwa dan raga.

Malang tidak pernah siapa menduga, beberapa hari kemudian Dara terlibat dalam kemalangan dan koma. . Uda yang dilanda hiba kemudiannya meletakkan sekeping warkah di sisi Dara yang ditulis begini,
 

"Sayangku,
Kerana suaramu yang merdu aku mencintaimu, namun kini suaramu tidak kedengaran lagi, Oleh itu perlukah aku terus mencintai mu lagi?

Kerana perhatianmu terhadapku membuatku amat mencintaimu, namun kini aku tidak mendapatkannya lagi daripadamu. Oleh itu wajarkah untuk aku terus mencintaimu lagi?
Kerana senyumanmu juga menerbitkan rasa sayangku padamu, namun kini kau sudah tidak mampu senyum lagi.
Kalaulah cinta dan sayang itu perlukan sebab,tentulah sekarang ini saya tiada lagi sebab untuk mencintai awak lagi. Perlukah cinta itu bersebab? Sebenarnya tidak perlu awak tanya kenapa saya mencintai awak. Kerana cinta saya pada awak tidak pernah berubah. Dan cinta memang tidak perlu pada apa-apa sebab pun".

Cinta tidak perlu diucap namun terpamer dalam tindakan. Memadailah begitu.

Pena Tumpul - Cinta Kasih Sayang
 
 


Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …