Tuesday, December 10, 2013

Kain

Beberapa orang budak kampung tanpa segan silu dilihat merokok ketika bermain bola di dataran sebelah rumah. Mereka adalah pelajar sekolah berusia sekitar 15 hingga 17 tahun. Di usia begitu mereka tidak sepatutnya merokok. Selain tabiat ini, ada satu lagi yang amat tidak saya senangi dan sakit sangat telinga saya mendengarnya. Penggunaan perkataan-perkataan yang tidak senonoh dan amat tidak enak didengar bagaikan satu kebiasaan kepada mereka. Mereka pernah saya tegur namun tidak sangat memberi kesan. Tabiat tetap tinggal tabiat.

Petang ini saya mencadangkan kepada isteri agar perkara ini diadukan kepada ibubapa mereka. Saya fikir itu cara paling baik. Anak-anak yang masih belum terlewat untuk dilentur ini perlu diselamatkan dan ibubapa mereka perlu tahu apa yang anak-anak mereka lakukan di luar pengetahuan mereka. Saya yakin anak-anak ini mungkin dilihat baik di depan ibubapa di rumah tetapi tidak sebegitu pula di luar rumah. Mereka mungkin mengambil kesempatan melampiaskan keinginan mereka ini di luar rumah. Dan ibubapa mereka mungkin tidak tahu atau pun kalau pun tahu sengaja buat-buat tidak tahu.

Hasrat saya tidak diterima baik oleh isteri. Alasannya sudah saya jangka. Sebagai anak jati kampung ini, isteri sudah masak benar dengan cara orang kampung. Rata-rata mereka tidak suka orang lain campur tangan urusan anak-anak mereka. Dalam perkataan yang lebih mudah, mereka tidak suka kain mereka dijaga oleh orang lain. Kalau kain mereka koyak, biar mereka sendiri yang menjahitnya. "Jangan sebarang nak tegur anak orang, nanti melenting ibu bapa mereka" kata isteri.

Saya faham tidak semua ibu bapa suka anak mereka ditegur oleh orang lain. Hasrat murni kita boleh sahaja mengundang persepsi sebaliknya. Inilah yang sedang berlaku dalam masyarakat kita. Justeru penolakan amalan menjaga tepi kain orang ini, perlakuan yang tidak sedap mata memandang dan tidak enak telinga mendengar dibiarkan berleluasa. Kalau hendak merempit, merempitlah. Begitu juga kalau hendak melepak sampai pagi, melepaklah. Kalau hendak merokok, merokoklah. Kalau hendak berpeleseran, lantaklah. Semuanya menjadi sangat mudah kerana tiada siapa pun yang diberi hak untuk menegur dan melarang!

Kain yang koyak masih boleh dijahit, bagaimana kalau hati dan perasaan sudah koyak.

Pena Tumpul - Pakai kain pelikat ketika di rumah

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...