Skip to main content

Lelaki

 "Orang lelaki  miang, ego, dan buat tidak kesah"
Ini pandangan umum orang perempuan tentang lelaki. Betul ke begitu? Mungkin betul dan mungkin
tidak. Dr Fadzillah Kamsah yang didengar lewat corong radio pagi ini melihatnya dari sudut yang berbeza. Pandangan songsang ini perlu pembetulan. Sambil tidak menafikan bahawa lelaki memang miang, memiliki sifat yang memang tidak disenangi orang perempuan ini ada asas dan sebabnya.

Kata Dr Fadzilah, orang lelaki kalau tidak miang, bukan lelaki namanya. Sifat ini memang perlu ada pada lelaki kerana sifat inilah yang menyumbang kepada "kelelakian" itu sendiri. Lelaki yang tidak miang membawa isyarat bahawa ada yang tidak kena dengan keinginannya. Dan ini tentunya tidak baik dalam kerukunan dan hubungan suami isteri. Dan isteri tentunya tidak suka ini berlaku pada pasangannya. Cuma, kata Dr Fadzillah lagi, tahap kemiangan ini perlu dikawal dan disalurkan dengan betul.

Semua orang ego tidak kira lelaki dan perempuan. Ego ialah maruah dan harga diri dan tidak wajar dilihat sebagai sombong dan keras kepala. Itulah yang silapnya. Sebagai ketua keluarga, orang lelaki atau orang jantan perlu dilihat hebat dan dihormati justeru itu ia perlu mempertahankan egonya namun tidak sampai keterlaluan. Adalah tidak tepat untuk melihat lelaki sebagai tidak ambil peduli dan buat tidak kesah saja. Lelaki suami tidak perlu heboh-heboh dan bising-bising perkara yang memang dah jelas dan nyata. Tidak perlu juga banyak cakap. Yang perlu ialah tindakan dan perbuatan. Itulah yang betul dan perlu difahami tentang lelaki.

Dato' Masitah dalam program sembangnya lewat Oasis juga berbicara tentang lelaki tetapi dalam konteks poligami. Katanya semua lelaki memang ada keinginan untuk berkahwin lebih dari satu. Teringin tetapi takut. Bukan itu sahaja. Dia bercakap tentang Mahu, Mampu, Perlu. Ada yang mahu tapi tak mampu. Ada yang mampu, namun tidak mahu. Ada yang memang mampu tapi tak perlu. Menarik!

Kata Fadzilah lagi, dalam hidup bersuami isteri ini, orang "jantan:" ini sebenarnya merintih dalam diam.  Banyaknya yang terpendam dalam hati dan tidak terucapkan. Orang perempuan tidak tahu ini. Kalau pun tahu, mungkin buat-buat tidak tahu.

Antara yang kerap berlaku, tidak lah elok kalau suami dipesan berkali-kali untuk buat itu dan ini kerana suami jadi terhina, bosan dan dan akhirnya memberontak.Satu lagi, janganlah diperjelaskan apa yang suami memang sudah sedia faham. Suami memang tidak suka itu.

Bila suara suami keras janganlah fikir yang dia sedang marah. Suami juga memang tidak pandai minta maaf dan memujuk. Kalau dia diam , fahamilah jiwanya yang sebenarnya sedang meminta maaf!

Pena Tumpul - Tidak mahu, tidak mampu dan tidak juga perlu


Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …