Sunday, April 06, 2014

Muka

Majlis perkahwinan memang tidak tentu bulan musim sekarang. Tidak keterlauan dikatakan bahawa sepanjang tahun adalah musim perkahwinan kecuali bulan puasa. Lazimnya musim cuti sekolah menjadi pilihan ibubapa untuk melangsungkan perkahwinan anak mereka. Kini, di hujung minggu pun majlis perkahwinan mula menjadi amalan biasa.

Hari ini saya menghadiri satu majlis perkahwinan di Gemenceh. Seperti juga jemputan lain yang pernah saya datangi sebelum ini, sajian makanan memang mewah. Bukan luar biasa sekarang, untuk melihat enam atau tujuh jenis lauk yang menunggu untuk dijamu oleh para jemputan. Kalau dulu cuma nasi putih sahaja, kini ada nasi jagung, nasi minyak dan pelbagai versi nasi lagi sebagai pilihan. Ini ditambah pula dengan pelbagai jenis pembasuh mulut; buah-buahan dan juga bubur.

Di Gemencheh ini, saya melihat ada pondok khas yang menyediakan aneka jenis minuman. Ada cendol, ada katira, ada air kelapa, air tebu dan pelbagai lagi. Saya memilih cendol.

Timbul persoalan: mewah atau membazir. Kita memang mewah dengan makanan. Namun adakalanya kemewahan akan membawa kepada ketamakan dan akhirnya membazir. Beginilah yang sering berlaku. Teruja dengan pelbagai jenis lauk, semuanya akan dikaut masuk ke dalam pinggan. Nampak ketamakan di situ. Akhirnya baru sedar bahawa semuanya tidak mampu untuk dihabiskan dan berlakulah pembaziran. Saya kira tidak kurang ada antara kita yang didorong rasa ingin menambah lagi namun melupakan hasrat itu, dikhuatiri akan dilihat sebagai tamak dan "buruk makan" dalam majlis orang ramai.

Saya melihat ada sesuatu yang wajar untuk diubah. Ia tentang menjaga "air muka" bukan sahaja di pihak tuan rumah tetapi juga para jemputan. Demi menjaga air muka dan takut  dicap sebagai kedekut kerana menyediakan juadah setakat ala kadar sahaja, tuan rumah sanggup "berhabis" sehingga berbelanja di luar kemampuan. "Kat mana nak letak muka mak nanti, kalau orang kata jemputan kita cuma ada tiga jenis lauk aja". Di pihak jemputan pula, justeru malu dianggap gelojoh, sampai pula segan untuk meminta lagi.

Rasanya tidak salah untuk "tebal muka" dan lupakan sejenak soal ingin jaga "air muka" demi meyelamatkan pembaziran makanan yang tidak sepatutnya berlaku!

Pena Tumpul - Suka kuih seri muka

No comments:

Sambilan

S etelah dua hari bekerja, Haziq mengadu penat. Dia memang ada sebab untuk penat kerana sepanjang bekerja dia memang tidak ada peluang u...