Wednesday, January 11, 2017

Tulisan

Ketika mengawas peperiksaan pagi ini mata saya sempat mencuri pandang tulisan pelajar ketika memuntahkan idea di kertas jawapan. Saya tidak berminat dengan jawapan yang diberi tapi lebih teruja untuk mengamati bentuk tulisan yang dihasilkan. Ada tulisan yang besar dan mudah dibaca.

Tidak kurang tulisan yang begitu kecil saiznya malah lebih terok lagi kelihatan begitu kelam dan memaksa mata bekerja keras untuk membaca dan memahaminya. Terdapat juga tulisan bagaikan cakar ayam dan bersimpang-siur di atas kertas.

Ternyata pelajar tidak memberi penekanan kepada tulisan. Pelajar semacam tidak menyedari bahawa tulisan tangan yang terpapar di atas kertas jawapan begitu besar pengaruhnya dalam memancing minat pensyarah untuk memeriksanya. Saya sendiri mengakui betapa tulisan pelajar begitu mempengaruhi saya dalam memberikan penilaian. Kesukaran dalam memahami apa yang ditulis hanya akan mengundang impak yang negatif. Kekaburan bakal memualkan pemeriksa lalu memberi kesan dalam permarkahan. Sebab itu, saya sering kali menasihatkan pelajar saya supaya menggunakan pena yang terang dakwatnya. Kalau boleh tulislah besar-besar untuk memudahkan pemeriksa berusia macam saya.

Tulisan tidak semestinya cantik, tetapi biarlah kemas dan selesa dibaca. Kata orang tulisan mencerminkan peribadi sipenulisnya.

Ada yang mengambil positif saranan saya maka beruntunglah dia. Bagi yang tidak, terimalah padahnya!

Pena Tumpul - Suka tulisan jawi jugaNo comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...