Thursday, June 02, 2011

Cap

Hebatnya kejadian Tuhan. Sejak beberapa tahun lalu cap jari digunakan sebagai gantian kepada sistem kad yang punya kelemahannya itu. Penggunaan kad walaupun berjaya membuat pekerja datang dan balik tepat pada waktunya namun kelemahan tetap ada. Ada pekerja yang tidak cukup amanah menyuruh pekerja lain menebuk kad untuknya. Bukan payah pun. Justeru tiada mekanisme yang boleh menyekat orang lain untuk melakukannya bagi pihak yang lain. Lalu, kad dilihat tidak seratus peratus berjaya dalam merekodkan kehadiran pekerja. Unsur penipuan tetap ada selagi manusia adalah manusia.

Cap jari mempunyai keunikannya yang tersendiri. Walaupun jumlah manusia di muka bumi ini berbilion ramainya sejak dari kelahiran Nabi Adam AS sehinggalah terjadinya hari kiamat, namun cap jari manusia tidak pernah sama dan tidak akan sama pun. Hasil ciptaan yang begitu halus. Bertambah menakjubkan ialah corak yang terdapat pada jari kita ini terbukti berbeza antara satu sama lain. Nampak serupa tetapi tidak sama pun.


Justeru ketika Allah SWT menyatakan dalam Al-Qur’an bahawa amat mudah bagiNya untuk membangkitkan manusia selepas kematian, cap jari manusia secara khusus ditekankan seperti yang terkandung dalam Surah al-Qiyamah:3-4.

"Apakah manusia mengira bahawa kami tidak akan mengumpulkan (kembali) tulang-temulangnya?. Bahkan, Sebenarnya Kami berkuasa untuk menyusun (kembali) jari-jemarinya dengan sempurna."
Stesyen e-jari di tempat kerja saya ditambah lagi sejak beberapa hari yang lalu. Ia memang memudahkan!

Pena Tumpul - Apa pun sikap amanah diri tetap lebih penting daripada sebarang ciptaan manusia
..

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...