Thursday, June 23, 2011

Pelahap

Dengan wujudnya Kedai Rakyat yang menawarkan lebih 250 barang keperluan harian yang dijual sehingga 40% lebih murah, kesimpulan boleh dibuat sebenarnya. Bahawa barang-barang memang boleh dijual dengan harga yang relatif murah dan tidak sangat membebankan pengguna.

Khabarnya berbondong-bondong orang berkunjung ke kedai ini untuk membeli belah. Barangkali sudah lama benar mereka tidak merasai nikmat membeli barang dengan harga yang murah. Barang menjadi mahal bukanlah kerana memang barang itu mahal tetapi sikap peniaga yang tamak haloba, cekik darah dan ingin untung berganda-ganda. Kadang-kadang saya benar-benar kecewa dengan sikap peniaga yang menghisap darah bagai lintah darat ini. Suka sangat menangguk di air keruh dan menahan jerat di pergentingan.

Saya melihat adalah wajar Kedai Rakyat ini disebarluaskan dan dibiarkan menjalar di seluruh negara bagi membuka mata para peniaga yang cuma memikirkan keuntungan melampau ini. Biar mereka sedar bahawa mereka ada saingan dan orang ramai punya pilihan. Selagi mereka rasa mereka tiada tandingan, selagi itulah mereka akan terus bermaharajalela mengikis wang orang ramai dengan lahapnya.

Selepas ini diharapkan akan terbit pula restoran rakyat dan pasar rakyat. Hidup Maidin dan nyahkan pelahap-pelahap!

Pena Tumpul - Minum air suam sahaja

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...