Saturday, June 04, 2011

Maskahwin

Lain padang lain belalang. Saya berada di Kampung Kemat Tersat, sebuah kampung yang agak terpencil di Kuala Berang, Terengganu. Loghat pekat tempatan di dengar cukup asing kepada kami yang baru sehari dua di sini.. Sebutan yang sukar dimengerti dengan jelas. Mempelai lelaki pun mengakuinya dan saya melihat ia memang sedikit menjejaskan kelancaran majlis akad nikah yang menemukan jejaka dari Segamat dan gadis Kuala Berang ini.

Lafaz nikah juga agak lain berbanding Johor. Tidak begitu cantik susun ayatnya. Namun yang lebih mengejutkan maskahwin yang diisytihar dalam lafaz terima nikah adalah jumlah hantaran pihak lelaki kepada perempuan. Nilai maskahwin berubah mengikut jumlah hantaran dan ia bukan nilai yang tetap. Ini tidak berlaku di Johor. Sejak berpuluh-puluh tahun yang lalu RM22.50 itulah yang dilafaz dalam akad nikah. Dan nilai yang dilihat macam tidak masuk akal itu tidak pernah diubah sampai sekarang dan mungkin sampai bila-bila. Nilai maskahwin Johor masih yang terendah.

Masih relevan lagikah RM22.50? Ia kekal  relevan sekiranya hadis Nabi ini dijadikan sandaran,
"Carilah untuk dijadikan maskahwin walaupun sebentuk cincin yang diperbuat daripada besi ." ( Riwayat Bukhari)

Pena Tumpul - Jangan menyusahkan yang mudah

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...