Saturday, September 24, 2011

Ayam

Saat-saat menunggu Mak Utih menyajikan gulai ayam kampung
Sudah lama benar rasanya tidak makan ayam kampung. Nama sahaja duduk di kampung namun ayam di pasar juga yang menjadi pilihan. Lagi pun bukan mudah untuk mendapatkan ayam kampung sekarang. Macam sudah pupus. Tidak ramai yang membela ayam kampung sekarang. Ayam kampung perlu lepas bebas untuk mencari makannya sendiri. Ia tidak boleh dikurung seperti ayam bandar (?) Ada ke ayam bandar? Namun bila dibiarkan bebas pula, ayam-ayam ini akan menceroboh ke laman-laman rumah jiran dan ini bukanlah disukai. Ini adalah salah satu sebab mengapa ayam kampung tidak banyak dibela macam dulu.

Bila bercakap fasal ayam kampung, ingatan pastinya mengimbau sewaktu kecil-kecil dulu di zaman sekolah rendah. Kalau balik ke kampung atuk, gulai ayam kampung cili api masak lemak kuninglah menu paling istemewa dari arwah atok Senah. Gulai makin tambah sedap bila atok masak guna dapor kayu. Dimakan pula dengan pucuk ubi di celur air panas dan di cicah dengan sambal belacan. Memang sedap menikmatinya! Tetapi sebelum dapat makan gulai masakan atok, saya dan sepupu yang lain akan di "denda" dengan mengarak seluas laman rumah atok ayam kampung atok yang meliar. Sesekali bila ayam itu menyelinap di bawah rumah, saya tidak dapat menahan sakit bila kepala terhantuk gelegar. Sakitnya! Namun berbaloi kerana setelah dibasahi peluh, ayam itu dapat ditangkap juga!

Bila bertandang ke rumah Mak Utih di Lui Selatan hari ini, saya memang langkah kanan. Mak Utih menyajikan gulai masak ayam kampung cili api lemak kuning. Sangat sedap! 


Pena Tumpul- Ingin bela ayam kampung



No comments:

Menjerit

" Dan mereka menjerit-jerit di dalam Neraka itu (sambil merayu): Wahai Tuhan kami, keluarkanlah kami (dari azab ini); kami akan meng...