Monday, May 16, 2016

Guru


Saya ingin mendedikasikan ucapan hari guru kepada semua guru yang pernah mendidik saya. Saya selalu percaya tanpa didikan mereka walau sekelumit pun saya tidak berada dalam kedudukan sekarang.

Mereka semua menyumbang kepada pembangunan seorang insan seperti saya. Ada di kalangan mereka yang masih terpahat segar dalam ingatan dan tidak kurang pula yang cuma sipi-sipi menyinggah di fikiran.

Seawal darjah satu ditahun 1968, saya masih ingat beberapa nama seperti Cikgu Ibrahim yang mengajar Matematik (dulu Kira-Kira)dan juga Cikgu Yakob yang tidak jemu-jemu mengasah lidah Melayu kami supaya tidak kekok bertutur dalam bahasa orang putih!

Guru-guru yang garang selalunya meninggalkan kesan ingatan yang mendalam kepada anak muridnya. Masih segar dalam ingatan saya di tempeleng di hadapan kelas bersama empat rakan baik saya oleh Cikgu Rahim, guru disiplin ketika saya berada dalam Tingkatan Satu. Sebabnya hanya kerana kami berlima menyeberang ke kantin sekolah rendah! Cikgu Zaidan yang mengajar Bahasa Malaysia terus segar dalam ingatan kerana dia sering membuat kami tidak kering gusi dengan cerita-cerita lucunya di dalam kelas.

Ustazah Siti Aminah yang tidak pernah kedekut memberi 100 peratus untuk setiap kali ujian Pengetahuan Agama Islam saya, Mr Lee Min Chong, guru Bahasa Inggeris yang membuat saya penat menjadi jurutulisnya, Mr Chin yang kurang fasih Bahasa Melayunya, Mr Gurdial Singh yang buat kami keletihan dengan begitu banyak soalan Matematik yang perlu disiapkan setiap hari, Mr Chok Ah Peng guru Sejarah yang malas masuk kelas.

Saya juga tidak mampu untuk menyisihkan nama-nama seperti Cikgu Siti Rahmah, guru Bahasa Malaysia Tingkatan Empat yang kaya idea, Cikgu Ismail Werdani yang sekali-kali terserempak, Cikgu Laham yang tidak tahu di mana gerangan kini setelah 30 tahun tanpa berita, Mr Choo , Mr See, Mrs Khoo. Dua tahun di Tingkatan Enam menemukan saya dengan guru-guru seperti En Zainaldin, En Azman, En Mubin, En Hamid, En Ramli.

Di universiti pertama, saya mula mengenali guru-guru "besar" seperti Dr Safar Hashim, Asiah Sarji, Dr Hood, Rustam A.Sani,Raja Ahmad Alauddin dan ramai lagi. Siapa pun mereka sekolah rendah hingga ke menara gading, mereka sebenarnya menyumbang dalam kehidupan seorang saya. Terima kasih yang tidak terhingga buat mereka semua walau dimana pun mereka berada sekarang.

Pena Tumpul -Berguru kepalang ajar ibarat bunga kembang tak jadi

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...