Monday, May 09, 2016

Motor

Adakalanya memandu di lebuh raya sangat-sangat menyesakkan. Bukan sahaja kerana jalan itu sendiri yang sesak dengan kenderaan yang bertali arus tetapi cara segelintir pemandu menggayakan mesinnya juga menyesakkan mata dan hati.

 Saya memilih untuk bersetuju dengan kebanyakan orang yang pernah terserempak dengan penunggang motor besar berkuasa tinggi bahawa mereka memang meresahkan pemandu yang lain. Mereka tidak menggunakan lorong motor yang disediakan tetapi lebih selesa menggunakan lorong untuk kenderaan lain.

Petang ini saya melangsar di lebuh raya menuju ke Johor Bahru dan bertembung dengan sekumpulan penunggang ini yang berlagak bagai pembuli jalan.

Saya memotong sebuah lori yang sangat perlahan pergerakannya bagai siput. Pun begitu dalam proses memotong itu, saya tidaklah mampu untuk meluncur laju. Dalam keadaan sukar memotong itulah sebuah motor besar ini meluncur laju juga cuba memotong di lorong yang sama. Sudah pastilah penunggang motor ini merasakan pergerakannya rasa tersekat oleh kereta saya. Dan, ini tidak membuat dia selesa.

Saya tahu dia tidak selesa dengan saya .Dia memotong saya sambil memperlahankan motornya. Dia memandang saya dan ingin memberitahu saya bahawa dia 'diganggu" perjalanannya tadi.

Adakah lebuhraya milik mereka sehingga kita sentiasa perlu memberi laluan kepada mereka bak raja? Mereka tidak disamankah kerana kelajuan melampau mereka itu?

Pena Tumpul- Kenakan tol untuk motor juga

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...