Skip to main content

Telur-->Setiap Jumaat saya tidak perlu bergesa-gesa ke tempat kerja berbanding hari-hari lain yang lazimnya menyaksikan saya sudah berada di kabin A130 seawal 7.00 pagi. Pagi Jumaat memberi saya sedikit ruang untuk "berleceh" dan peluang untuk berkudapan secara santai bersama isteri. Pastinya bukan di rumah justeru isteri tidak punya banyak masa untuk menyediakan sarapan pagi kecuali di hujung minggu.
Restoran mamak kami singgahi pagi ini untuk sekeping roti canai yang sudah lama tidak dinikmati. Tersimpan hasrat untuk roti telur juga namun cepat-cepat dilenyapkan justeru antara kami berdua tidak ada yang cukup berani atau sangat ringan mulut untuk bertanya begini kepada penebar roti, " Telur ni basuh ke?" Isteri enggan. Saya juga keberatan. Biarkan tepung di uli dengan telur-telurnya, biarkan, biarkan! Mengapa perlu sibuk-sibuk bertanyakan soalan begitu?

Bahawa telur ayam atau telur apa sekalipun keluar dari lubang dubur yang juga tempat keluar najis dan binatang-binatang ini tidak pernah membersihkan najis atau dubur mereka menjadikan soalan ini penting. Bahawa kadang-kadang kita dapat lihat najis ayam masih terlekat pada telur ayam membuatkan pertanyaan ini juga perlu disuarakan. Bahawa sudah begitu jelasnya terdapat najis pada kulit telur ayam sama ada hukmi atau aini membuatkan pertanyaan ini semakin amat terlalu penting.

Bahawa telur yang tidak dibasuh terlebih dahulu sebelum digunakan akan mengakibatkan seluruh masakan atau makanan tersebut dikira bernajis dan najis adalah haram dimakan menjadikan pertanyaaan ini cukup penting, amat penting, terlalu penting dan penting sepenting-pentingnya.

Justeru malu bertanya dan dihinggap rasa syak, zan dan waham yang bukan kepalang, saya dan isteri cuma mampu berpuas hati dengan sekeping roti canai dan sepiring kuah dal. Cukuplah.

Pena Tumpul - Jangan jadi ayam, bertelur sebiji riuh sekampung

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …