Saturday, November 09, 2013

Cermin

Pagi ini saya mengusik isteri saya yang suka sangat bercermin. Setiap kali berdandan, dia tidak pernah puas dengan melihat satu cermin yang ada di bilik utama. Di depan cermin, dia akan membelek-belek wajahnya dan membetulkan tudungnya. "Dah cantik tu", saya menyergahnya.

Kemudian dia akan beredar ke bilik kedua, juga membelek apa yang patut. Begitu juga di bilik yang ketiga dan akhirnya tamat di bilik yang ke empat. Saya jangkakan ia selesai di situ. Saya silap. Sebaik sahaja melabuhkan ponggongnya di kereta, cermin kereta dijadikan mangsa. Begitulah wanita yang memang sangat akrab dengan cermin. 

Ada kisah yang menarik tentang cermin ini. Ia tentang sepasang suami isteri orang asli yang tinggal di atas pokok ( dua tingkat dan mewah lagi) dalam hutan. Kerja suaminya mencari makanan seperti memburu atau memetik buah - buahan hutan. Manakala isteri pule hanya duduk mengemas di rumah sahaja.Suatu hari sedang suami mencari makanan di hutan, tiba - tiba beliau terjumpa cermin. Si suami membawa balik cermin itu dan menyimpan cermin tersebut di tingkat atas tanpa pengetahuan isterinya.Setiap hari, sebelum beliau keluar mencari makanan, beliau akan masuk ke dalam bilik dan melihat cerminya.

 Isterinya merasa pelik melihat telatah suaminya itu. Maka, disiasatlah bilik atas yang selalu dimasuki suaminya. Bimbang jika suaminya menyimpan perempuan lain di bilik tersebut tanpa pengetahuannya.Sebaik sahaja masuk ke dalam bilik itu, isterinya ternampak cermin suaminya. Oleh kerana, beliau tidak tahu fungsi cermin itu, Jadi beliau ingat orang di dalam cermin adalah perempuan simpanan suaminya.

Beliau berlari sambil menangis dan meraung mencari emaknya.Maka emak beliau sendiri ingin melihat perempuan yang kononnya disembunyikan oleh menantunya itu. Lalu emaknya masuk ke dalam bilik tersebut. Kemudian keluar dari bilik sambil ketawa terbahak - bahak.

"Apa teruk benar suami kau tu. Kalau ya pun nak kahwin lain, carilah perempuan yang elok sedikit. Ini tidak.... Aku nengok perempuan kat dalam bilik itu...... Dah lah tua...!!!! Hodoh pulak tu...!!!!", kata emaknya sambil ketawa terbahak-bahak.

Si isteri yang tidak mengerti termangu-mangu dan terkebil-kebil, kasihan!

Pena Tumpul - Cermin diri

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...