Sunday, November 03, 2013

Tutur

Setiap tutur kata itu adalah doa. Justeru itu berhati-hatilah sebelum menuturkan kata-kata. Timbang dan fikir dulu. Kalau baik yang keluar, baiklah kesan dan hasilnya, begitulah juga sebaliknya. Kata pepatah, terlajak perahu masih boleh diundur, namun kalau kata yang terlajak buruk padahnya.Oleh itu banyakkan kata-kata yang positf dan kurangkan tutur kata yang berbau negatif. Kata-kata yang positif akan mencetuskan situasi, perasaan dan tindakan yang juga positif.

Cerita yang saya dengar dari seorang Ustazah melalui corong radio pagi ini rasanya elok dijadikan panduan. Kisah yang mungkin kita sendiri pernah mengalaminya. Kisah dua orang sepupu Hafiz dan Hadif yang cukup rapat bagaikan adik beradik dan tinggal berjiran. Suatu petang mereka memanjat pokok jambu air yang sedang masak ranum di laman rumah mereka. Kedua-duanya cukup pandai memanjat sehingga sampai di dahan yang agak tinggi.

Ibu Hafiz yang kebetulan baru memberi ayam makan di belakang rumah ternampak anaknya dan Hadif di atas pokok itu.

"Hafiz, buat apa di atas pokok tu? Nanti jatuh. Kan ada banyak kerengga tu," jerit ibu Hafiz. Mendengar jeritan ibunya, Hafiz hilang keseimbangan dan ketika cuba memaut dahan yang berdekatan, dia terpegang sarang kerengga.

Hafiz tidak bernasib baik dan jatuh. Hadif panik dan juga hilang keseimbangan. Bapa Hadif yang mendengar jeritan ibu Hafiz bergegas ke jendela. "Hati-hati Hadif! Pegang dahan tu kuat-kuat!"

Hadif berjaya berpaut kuat dan bertindak segera dari pokok. Hadif turun dengan selamat.

Hebatnya impak apa yang kita tuturkan!

Pena Tumpul - Kerana mulut badan binasa

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...