Sunday, November 17, 2013

Mengalah

Saya mengisi minyak di sebuah stesyen minyak yang agak sibuk. Secara kebetulan pelanggan yang beratur agak ramai. Saya berada di celah-celah barisan itu. Di depan saya menunggu giliran seorang lelaki yang agak berusia sekitar lewat 60an. Di belakang kaunter pula ada seorang wanita yang kelihatan berusia namun tidak pandai pula saya untuk mengagak usianya.

Saya terdengar lelaki itu berkata dengan perlahan, "Duit baki lima ringgit yang awak kembalikan ini koyak di bucu," Wanita tersebut pantas menjawab dan didengar agak kasar, "Ada orang bayar guna duit koyak. Nasiblah orang yang dapat duit tu. Salah orang lain takkan kita nak tanggung"

Lelaki itu menjawab dengan rasional, "Tak apa..nanti saya guna untuk bayar parking. Mungkin boleh terima". Dia berlalu sambil wajah menguntum senyum. Mungkin pada fikirannya tidak perlu melayan kerenah orang dalam emosi.

Pada saya lelaki itu bertindak tepat. Dia tidak bertegang leher dengan wanita itu yang tidak akan sudahnya. Tidak perlu untuk menang pun dalam pertikaman lidah yang tidak berfaedah itu. Ia hanya membazir waktu. Saya melihat inilah kelebihan orang lelaki berbanding wanita. Lelaki mudah mengalah. Dan mengalah itu pun pastinya bersebab. Lelaki tidak mahu diheret dalam perbalahan kata yang tiada penyelesaian. Kata orang banyak cakap nanti akan menelurkan sesuatu yang lebih tidak baik daripada isu remeh itu sendiri. Lelaki juga lazimnya berfikiran logik dan rasional berbanding wanita yang suka membebel dan suka pula bermain emosi.

Pun begitu, walaupun lelaki memang mudah mengalah, namun bertempat juga!

Pena Tumpul - Selalu mengalah dengan diam sahaja

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...