Skip to main content

Iktibar

Gambar hiasan
رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ 
Ketika mencari-cari juadah untuk berbuka di bazar petang ini, Haziq mengalihkan perhatian saya kepada seorang lelaki yang sudah agak tua. Lelaki ini duduk di tengah-tengah laluan orang ramai sambil mengalunkan ayat-ayat suci AlQuran. Fenomena begini biasa dilihat di tempat orang ramai berkumpul begini. Orang kita memang pemurah. Orang tua ini tidak akan pulang dengan tangan kosong. Ini pasti. Saya meminta Haziq memasukkan wang dalam bekasnya. Besarnya pahala bersedekah di bulan Ramadan ini.

Haziq bertanya sesuatu kepada saya. Dia hairan kenapa orang tua itu perlu mengemis begitu. Di mana keluarganya. Di mana anak-anaknya. Kenapa dia dibiarkan gelandangan begitu. Saya cuba bersangka baik. Mungkin dia sebatang kara dan tiada sesiapa lagi di dunia ini untuk dia bergantung harap. 

Pun begitu ada kemungkinan juga orang tua ini memang sengaja tidak diendahkan oleh anak-anaknya. Keadaan begini memang biasa berlaku. Tidak kurang juga ada anak-anak yang tergamak menghantar orang tua mereka ke rumah orang tua dan bersikap lepas tangan dalam menjaga ibu bapa yang semakin dimamah usia. Saya fikir tidak ada mana-mana ibu bapa yang telah tua yang rela di "buang" begtu.

Saya beritahu Haziq bahawa orang tua memang tidak wajar diperlakukan begitu. Mereka perlu dilayan dengan baik dihari tuanya. Penat jerih mereka membesarkan kita tidak sewajarnya dibalas begitu.

Barangkali cerita yang tidak mungkin benar ini boleh dijadikan iktibar. Ia pernah diceritakan oleh seorang guru ketika di sekolah dulu. Cikgu Zaidan memang kaya dengan cerita yang berjaya menyuntik kesedaran pada kami dalam kelas.

Kisah seorang petani China yang bekerja keras untuk menyara keluarganya yang agak besar termasuk ayahnya sendiri yang sudah meningkat usia. Dia sedar sekuat mana pun dia membanting tulang dia tetap tidak berupaya menanggung keluarganya. Makan tidak pernah cukup.

Lantas satu hari terlintas difkirannya untuk melakukan sesuatu yang boleh meringankan beban yang ditanggungnya. Dia tidak bekerja seperti selalu tetapi sebaliknya menghabiskan sehari suntuk menyiapkan sebuah kereta kayu. Dia memberitahu ayahnya yang tua bahawa ia bagai biawak hidup dalam keluarganya. Dia kemudiannya membawa ayahnya dalam kereta itu menuju ke sebuah bukit.

Sesampainya di puncak bukit ketika dia sedang berkira-kira untuk meluncurkan kereta kayu itu menjunami bukit, ayahnya berkata, "Nanti dulu, anakku. Ayah tahu apa yang kau nak buat kat ayah dan mengapa kau melakukannya. Tapi sebelum itu, tolonglah simpan kereta kayu ni baik-baik. Mana tau anak kau memerlukannya juga satu hari nanti"

Pena Tumpul - Ayah sudah lama tiada, AlFatihah

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …