Thursday, August 18, 2011

Hamba

"Jangan kamu menjadi  hamba Ramadhan semata-mata, jadilah hamba Allah yang ikhlas mencari keredhaanNya dalam Ramadhan”

Itu pesan Yusuff Al-Qardhawi. Saya mendengarnya dilontarkan oleh seorang Ustaz lewat corong radio pagi ini. Secara jujur saya tidak pernah mendengarnya sebelum ini. Ia satu peringatan yang amat baik untuk saya melihat dan menilai ibadat puasa saya. Saya tidak mahu dan cukup takut andainya tergolong sebagai hamba begini.

Kata Ustaz, walaupun banyak kita baca al-Quran, itu belum tanda kita sudah berjaya. Bulan Ramadan memang kita kerap ke masjid untuk solat Tarawih, itu juga bukan tanda kita sudah berjaya.  Begitu juga banyaknya sedekah yang kita hamburkan di bulan Ramadan ini, itu bukan tandanya kita sudah jadi pemurah.

Kenapa begitu? Tidak cukup baik dan sempurnakah amalan kita? Apa kurangnya lagi?  Sebabnya ialah kerana Ramadan adalah bulan “latihan.” Kejayaan sesuatu kursus bukannya di tempat kursus tetapi ukurannya ialah selepas selesai kursus. Pertarungan sebenar kita bukannya pada bulan puasa tetapi  11 bulan selepas Ramadan.

Kerana ada orang sepanjang Ramadan ke surau dan masjid setiap malam tetapi selesai Ramadan, dia tidak ke masjid dan surau, itu namanya “hamba Ramadan” bukannya hamba Allah. Jika Ramadan membaca al-Quran tidak henti-henti tetapi bila saja habis Ramadan, tidak baca-baca lagi al-Quran, itu namanya “hamba Ramadan” bukannya hamba Allah.

Bulan Ramadan bukan main lagi suka bertahajud tetapi selepas bulan Ramadan terus tidak terkejut-kejut lagi, itu namanya “hamba Ramadan” bukannya hamba Allah.

Puasa dan Tarawih kita, bacaan al-Quran kita juga sepatutnya berjaya menggugah hati kita yang degil dan keras ini, manakala sedekah kita menjadi perisai daripada bahaya dan musibah.

Kun rabbaniyyan wala takun ramadhaniyyan” maksudnya berbuat baik bukan hanya bermusim. Pergi masjid dan surau bukan ikut selera kita atau tengok ramai orang pergi kita pun pergi tetapi bila orang mula tidak pergi lagi ke masjid kita hilang semangat.

Kenapa bersemangat hanya pada bulan Ramadan? Sama juga dengan semangat membantu anak-anak yatim dan fakir miskin, kenapa pada satu bulan sahaja kita bantu dan gemukkan mereka, sedangkan kita tahu anak yatim dan fakir miskin tidak hanya hidup 30 hari setahun? Mereka sama juga macam kita hidup selama 365 hari setahun. Bulan Ramadan montel mereka tetapi bulan-bulan lain jadi kurus pula.

Di garisan penamat Ramadan, pecutan kita perlu lebih laju untuk melangsar jauh ke depan!

Pena Tumpul - Menghimpun kekuatan

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...