Saturday, August 20, 2011

GelapKira-kira 20 minit menghampiri waktu berbuka puasa semalam, tiba-tiba lampu yang sedang menyala terpadam manakala kipas yang sedang ligat berputar terhenti. Adakah litar pintas berlaku? Saya memeriksa panel suis utama dan mendapati tiada sebarang tanda litar pintas. Namun sebelum itu, kilat sabung menyabung di iringi dengan dentuman petir. Saya pantas membuat kesimpulan pasti ada pokok yang tumbang dan menimpa talian letrik lalu menyebabkan litar pintas.

Seluruh Kampung Gudang Garam bergelap. Saya berharap keajaiban berlaku untuk melihat bekalan elektrik dipulihkan sesegera mungkin. Saya mula menyelongkar seisi rumah mencari lilin. Sumber cahaya alternatif ini gagal ditemui. Pilihan terakhir yang ada ialah sumber cahaya yang amat minimum dari telefon bimbit yang baru saya beli sebulan yang lalu. Sebuah telefon bimbit yang paling murah tidak sampai pun RM70 memberi sinar untuk saya dan keluarga berbuka puasa. Satu tamparan untuk isteri yang punya telefon jauh lebih mahal. Moralnya jangan pandang rendah apa pun yang murah!

Yang pasti masjid kampung juga gelap. Saya mengambil keputusan berhijrah ke masjid berhampiran dan yang terlintas di fikiran Masjid Lubuk Batu. Imamnya seorang hafiz. Hasrat tidak kesampaian. Seluruh Mukim Gemereh bergelap. Lantas saya ke masjid Jame' Bandar Segamat.

Saya difahamkan bahawa Kampung Kuala Paya terjejas teruk. Beberapa buah rumah musnah dilanda angin kencang. Ada atap yang berterbangan. Ada juga yang melendut di bantai angin.

Begitu kebesaran Tuhan yang mentadbirkan alam ini. Segala yang berlaku atas kudrat dan iradatNya.

Israfil belum meniupkan sengkakala lagi, ini baru sedikit!

Pena Tumpul - Meneliti  surah Al-Takwir
No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...