Skip to main content

GelapKira-kira 20 minit menghampiri waktu berbuka puasa semalam, tiba-tiba lampu yang sedang menyala terpadam manakala kipas yang sedang ligat berputar terhenti. Adakah litar pintas berlaku? Saya memeriksa panel suis utama dan mendapati tiada sebarang tanda litar pintas. Namun sebelum itu, kilat sabung menyabung di iringi dengan dentuman petir. Saya pantas membuat kesimpulan pasti ada pokok yang tumbang dan menimpa talian letrik lalu menyebabkan litar pintas.

Seluruh Kampung Gudang Garam bergelap. Saya berharap keajaiban berlaku untuk melihat bekalan elektrik dipulihkan sesegera mungkin. Saya mula menyelongkar seisi rumah mencari lilin. Sumber cahaya alternatif ini gagal ditemui. Pilihan terakhir yang ada ialah sumber cahaya yang amat minimum dari telefon bimbit yang baru saya beli sebulan yang lalu. Sebuah telefon bimbit yang paling murah tidak sampai pun RM70 memberi sinar untuk saya dan keluarga berbuka puasa. Satu tamparan untuk isteri yang punya telefon jauh lebih mahal. Moralnya jangan pandang rendah apa pun yang murah!

Yang pasti masjid kampung juga gelap. Saya mengambil keputusan berhijrah ke masjid berhampiran dan yang terlintas di fikiran Masjid Lubuk Batu. Imamnya seorang hafiz. Hasrat tidak kesampaian. Seluruh Mukim Gemereh bergelap. Lantas saya ke masjid Jame' Bandar Segamat.

Saya difahamkan bahawa Kampung Kuala Paya terjejas teruk. Beberapa buah rumah musnah dilanda angin kencang. Ada atap yang berterbangan. Ada juga yang melendut di bantai angin.

Begitu kebesaran Tuhan yang mentadbirkan alam ini. Segala yang berlaku atas kudrat dan iradatNya.

Israfil belum meniupkan sengkakala lagi, ini baru sedikit!

Pena Tumpul - Meneliti  surah Al-Takwir
Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …