Monday, August 22, 2011

Palsu

Mulai solat Asar hari ini saya cuba menahan diri saya untuk tidak menyapu muka lagi selepas memberi salam. Saya sendiri tidak pernah ingin bertanya kenapa solat perlu disudahi dengan menyapu muka. Cuma yang saya tahu kerana saya melihat majoriti yang dilihat bersolat menyapu muka seusai sahaja memberi salam. Lalu saya juga melakukannya sejak saya mula bersolat dulu tanpa ragu pun. Ikut apa yang orang buat. Itulah silapnya kita.

“Adalah Rasulullah s.a.w. apabila selesai solatnya, baginda s.a.w menyapu dahinya dengan telapak tangan kanannya kemudian baginda berkata: Dengan nama Allah yang tiadalah Tuhan melainkan Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani . Ya Allah, hindarkan daripadaku kedukaan dan kesedihan “

Hadis di atas dikategorikan sebagai hadis lemah dan sekaligus tidak boleh diterima apatah lagi dijadikan sandaran dalam melakukan satu ibadah seperti solat ini. Lantas tidak ada sebab mengapa kita perlu menyapu muka sedangkan ia bukan sunnah Nabi pun. Dan umum mengetahui bahawa solat itu ialah "beberapa perkataan dan perbuatan tertentu yang dilakukan pada waktu tertentu dimulai dengan takbiratul ihram dan disudahi dengan salam" Bukan dengan menyapu muka.

Buku ini memang cukup menarik untuk dibaca. Ada hadis yang selama ini kita anggap sahih rupanya lemah dan palsu tarafnya. Antara yang dibincangkan dalam buku yang memuatkan 40 hadis palsu populat ini ialah Menuntut Ilmu Hingga Ke China, Kelebihan Solat Tarawih, Amalan Khas Nisfu Syaaban dan beberapa lagi.Memang menarik kupasannya.

Betulkan yang biasa dan biasakan yang betul!

Pena Tumpul - Semakin banyak kita tahu, semakin kita kenal kebodohan kita
No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...