Monday, November 30, 2009

KainSaya menonton Liga Ilmu lewat Astro Oasis dan cukup tertarik dengan program bual bicara yang amat santai ini. Sayangnya saya singgah di saluran ini ketika program selama sejam yang di rakamkan di Jemapoh ini sudah berada di pertengahan jalan. Tidak keterlaluan kalau saya katakan tidak rugi melayan Liga Ilmu. Topik perbincangannya menarik dan semasa. Empat panelis berbicara tentang jaga tepi kain orang. Perlu atau tidaknya. Kalau sampai perlu jaga tepi kain orang bagaimana pendekatannya agar yang ditegur tidak tercalar hatinya dan terkoyak perasaannya. Menjaga tepi kain orang rasanya tidak salah asalkan jangan sampai menjaga dalam kain orang.

Tuntutan menjaga tepi kain orang dilihat mendesak apabila dilihat dalam konteks amar maaruf nahi munkar. Ini bertepatan dengan firman Allah:Dan hendaklah (sebahagian) kamu menyeru (berdakwah) kepada kebajikan dan menyuruh yang ma’ruf serta melarang daripada yang mungkar. Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya. [Ali Imran 3:104]

Saya cukup tertarik dengan kisah seorang Badwi yang dilontarkan oleh Ustaz Syed salah seorang panelis. Ia menggambarkan pendekatan penuh berhikmah yang diambil oleh Nabi Muhammad dalam menegur perbuatan seseorang yang dilihat tidak beradab. Kata Ustaz, seorang Arab Badwi yang telah memasuki masjid Nabi SAW, lalu dengan sewenang-wenangnya membuang air kecil di salah satu sudutnya. Para sahabat yang menyaksikan hal itu menjadi berang dan ingin menerpa ke arah lelaki Badwi tersebut disebabkan kebiadapannya mencemari rumah Allah SWT.

Rasulullah SAW bersama sifat kasih, cinta dan rahmat yang menebal di dalam dirinya menahan para sahabatnya dari bertindak melulu, kasar, mencaci serta menjatuhkan maruah insan lain. Baginda SAW membiarkan lelaki Badwi tersebut menghabiskan sisa kencingnya tanpa menyergahnya atau melemparkan kata cacian, cercaan dan unsur-unsur yang boleh menjatuhkan maruah. Bahkan Baginda SAW menasihati dengan baik, penuh hikmah dan kasih sayang. Dalam kekalutan itu, Baginda SAW sempat menyampaikan dengan tenang satu sunnah kepada para sahabat iaitu cara bagaimana hendak menyucikan kencing dan najis dengan sabdanya, "Jiruslah pada air kencingnya itu sebaldi air".

Hikmah kebijaksanaan Baginda SAW menghalang sahabat bertindak kasar terhadap Arab Badwi tersebut, telah dapat mengelakkan kencing Arab Badwi itu bertaburan di dalam masjid kerana melarikan diri dari para sahabat.

Adakah kita cukup berhikmah dalam menjaga tepi kain orang?

Saya sedang menantikan episod yang lebih menarik dalam Liga Ilmu.

Pena Tumpul - Suka pakai kain pelikat bila di rumah


Sunday, November 29, 2009

E-Class


Ustaz Mohd Nizam Abdul Kadir berseloroh apabila berbicara tentang ikhlas dalam AlKuliyyah di TV3.Katanya amalan yang dilakukan perlu ikhlas bukan e-class.Ia terbit dari persoalan tentang keikhlasan dalam berkorban. Amalan berkorban pastinya sah sekiranya menepati tuntutan yang digariskan oleh Islam. Namun keraguan timbul sama ada ibadat korban yang dilaksanakan itu maqbul dan di terima oleh Allah.

Dalam hubungan ini Allah s.w.t berfirman yang bermaksud: "Daging dan darah binatang korban atau hadiah itu tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepada-Nya ialah amal yang ikhlas berdasarkan takwa daripada kamu. Demikianlah Ia memudahkan binatang-binatang itu bagi kamu supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat nikmat petunjuk-Nya. Dan sampaikanlah berita gembira (dengan balasan yang sebaik-baiknya) kepada orang-orang yang berusaha supaya baik amalnya." (Surah al-Hajj ayat 37)

Sukarnya hendak mengukur keikhlasan amalan yang dilakukan. Sering kita mendengar ucapan begini terpacul dari mulut: "Ambillah duit ni, saya ikhlas ni" Saya betul-betul ikhlas tolong ni, tak perlu apa-apa bayaran pun"Betullkah ikhlas atau cuma sekadar menanam tebu di tepi bibir. Justeru yang ikhlas tidak terucap di mulut tetapi tersemat di hati.

Fudhail bin ‘Iyaadh r.a ada berkata, “Maksud ‘amalan yang lebih baik’ ialah yang paling ikhlas dan paling benar. Mereka bertanya: Wahai Ali (nama gelaran untuk Fudhail bin ‘Iyaadh)! Apakah yang dimaksudkan dengan paling benar dan yang paling ikhlas? Jawab Fudhail: Sesungguhnya amal itu apabila dikerjakan dengan ikhlas tetapi tidak benar, nescaya tidak akan diterima dan apabila amal itu dikerjakan dengan benar tetapi tidak ikhlas, juga tidak akan diterima sehingga amal itu dikerjakan dengan ikhlas dan benar. Yang dimaksudkan dengan ikhlas ialah amal itu kerana Allah dan yang dimaksudkan dengan benar ialah amal itu di atas dasar sunah.”

Contohnya, jika seseorang itu berniaga dengan niat ikhlas kerana Allah serta bertujuan menjunjung perintah dan sunnah Rasulullah, maka amalan itu dikira ibadat.Namun, apabila dia berniaga, tetapi lalai daripada menunaikan ibadat wajib seperti tidak melakukan solat, tidak mengeluarkan zakat keuntungan perniagaan atau tidak menggunakan keuntungan untuk menunaikan ibadat haji, maka amalan itu sia-sia. Amalan itu tidak dikira ibadat kerana tidak memenuhi maksud sebenar beribadat kerana Allah.

Perkara yang amat penting untuk diambil perhatian dalam beribadat ialah mengelakkan diri daripada sebab yang boleh merosakkan amal. Hal ini termasuk, perasaan riak ketika beramal kerana boleh mensia-siakan keseluruhan amalan yang dilakukan.Perkara ini berdasarkan perumpamaan yang disebut oleh Rasulullah bahawa amalan yang tidak ikhlas akan membatalkan kualiti perbuatan itu seumpama api yang memakan kayu api, tiada yang tinggal, melainkan bara api dan debu-debu.

Tidak dinafikan untuk ikhlas dalam beramal bukanlah suatu perkara mudah. Hal ini kerana ulama mengibaratkannya seumpama semut hitam yang duduk di atas batu hitam di tengah malam yang sangat gelap dan amat susah untuk dilihat. Begitulah ibaratnya ikhlas yang amat susah untuk ditafsirkan.

Dalam sunan ibn Majah meriwayatkan daripada ‘Aus bin Shaddad : Aku pernah melihat Nabi s.a.w menangis. Aku bertanya: Apa yang membuatkan engkau menangis ya Rasulullah. Rasulullah pun menjawab: Aku takut syirik yang akan menimpa umatku. Bukanlah syirik mereka yang menyembah patung-patung atau matahari atau bulan ataupun batu-batu. Tetapi mereka ialah yang riak(suka menunjuk-nunjuk) dalam amalan mereka.

Pernah seorang lelaki bertanya kepada Yahya bin Mu’az: Bilakah seorang hamba itu ikhlas? Beliau menjawab: Apabila sifatnya menjadi seperti bayi, tidak peduli siapa yang memuji atau mencacinya.

Ikhlas bukanlah sesuatu yang perlu ditonjolkan atau dikhabarkan kepada orang ramai, tetapi ikhlas ialah sifat yang tersembunyi. Syabibah bin Nu’man berkata: Ali bin Hussin adalah seorang yang bakhil, setelah beliau meninggal dunia, didapati bahawa beliau telah memberi makan seratus ahli bait di Madinah.

Pena Tumpul - Suka lagu Ikhlas Tapi jauh alunan Zainal Abidin

Saturday, November 28, 2009

Dramaton


Saya menonton empat buah drama tempatan menerusi tv yang cukup mengesankan.Semuanya berkisar tentang falsafah pengorbanan sesuai dengan sambutan Hari raya Qurban. Saya selalu percaya, drama adalah medium terbaik dalam mendidik penonton.Sebab itu saya selalu tertarik dengan drama tv namun masih selektif. Ia jauh lebih berkesan daripada kapsul ceramah atau "talkshow". Saya sendiri amat berkira dalam memilih program ceramah yang hendak ditonton. Bagi rancangan agama misalnya, ketokohan penceramah di samping "daya penarik" tersendiri menjadi asas untuk rasa tersangkut. Perkara-perkara yang berkaitan dengan soal agama akan menjadi lebih menarik kalau dikupas dan disokong dengan ayat-ayat AlQuran dan petikan hadis Nabi selain kisah-kisah teladan yang terpacul lancar dari mulut penceramah. Tanpa kelebihan ini, program begini akan hambar dan gagal meraih minat penonton. Sekadar menyebut beberapa nama, Ustaz Zahazan Mohamed, Ustaz Mohd Zawawi Jusoh, Ustaz Jamil Khir, Ustazah Sharifah Noor Haayati, Ustaz Mohd Farid Ravi, Ustaz Ridhuan Tee adalah antara ikon yang kemunculannya dinantikan di kaca tv.

Skrip yang baik sahaja tidak menjanjikan sebuah persembahan drama yang juga baik untuk dipertontonkan di kaca tv. Ia memerlukan garapan dan sentuhan hebat daripada pengarahnya. Malam tadi saya tidak kesal membuang masa hampir dua jam di depan tv melayan "Taubat Nasuha". Saya tewas dengan penangan "kotak ajaib" ini apabila diakhir cerita saya dipaksa untuk bergenang air mata. Seorang ayah yang panas baran menangis penuh sesal meratapi kehilangan tiga orang anaknya selain isteri yang sedang sarat mengandung. Mereka mati ditangan kekejaman perompak.

Kerana keagungan Kursimu juga naskah yang cukup menarik. Sekali lagi di akhir cerita saya tewas ditangan lakonan hebat Vanida Amran yang menangis kepiluan menemui kembali anaknya setelah 10 tahun berpisah. Sandaran Kasih juga sarat dengan pengajaran dan mengundang rasa sayu dan sebak apabila seorang anak lelaki terpaksa melepaskan ibunya pergi mengadap Ilahi dan sekaligus menyaksikan seorang ayah kehilangan anak yang baru sahaja ingin dicurahkan kasih sayang setelah 30 tahun berlalu. Salam Terakhir lakonan hebat Rosyam Noor juga tidak rugi untuk ditonton.

Kita sebenarnya memerlukan lebih banyak drama yang boleh mendidik dan memberi pengajaran kepada penonton. Saya kira kita tidak ketandusan penulis yang diperlukan untuk melaksanakan misi penuh tanggungjawab dalam mendidik penonton tv kita!

Pena Tumpul- Kurangkan atau lupuskan terus cerita seram di tv yang tidak berfaedah itu

Friday, November 27, 2009

IsteriUstaz Zamri Zainuldin dalam Tanyalah Ustaz diTV9 pagi ini menyingkap kisah Nabi Ibrahim yang mengunjungi anaknya Ismail selepas kemangkatan isterinya Siti Hajar. Cerita yang sangat menarik dan wajar dijadikan iktibar. Ketika sampai, Ismail tiada di rumah lalu tanpa dikenali oleh isteri Ismail, Ibrahim bertanyakan kepada menantunya mengenai kehidupan mereka. Lalu si isteri mengadu bermacam-macam kesusahan dan kesempitan hidup mereka.

Lalu ketika bertemu dengan Nabi Ismail, Nabi Ibrahim berpesan supaya anaknya itu menukar ambang pintu rumahnya itu. Ismail yang mengerti maksud bapanya itu lalu menceraikan isterinya dan berkahwin lain dengan puteri Ketua Kabilah Jurhum, Mudah bin Amru.

Pada ketika yang lain, Ibrahim yang datang semula lalu bertanya kepada menantu yang baru mengenai kehidupan mereka semasa ketiadaan Nabi Ismail. Lalu si menantu memuji Allah atas apa yang mereka miliki. Nabi Ibrahim begitu berpuas hati dan meminta Ismail supaya tidak perlu menukar ambang pintu rumahnya itu.

Ismail tersenyum kerana mengerti dan hasil perkahwinan baginda dengan isteri keduanya itu, mereka dikurniakan anak lelaki seramai 12 orang.

Baik buruk pasangan kita tidak perlulah diceritakan pada sesiapa pun hatta keluarga sendiri!

Pena Tumpul - Ringan sama dijinjing berat sama dipikul

Thursday, November 26, 2009

Didikan


Allah berfirman :-"Dan orang-orang yang beriman yang diturut oleh zuriat keturunannya dengan keadaan beriman, Kami hubungkan (himpunkan) zuriat keturunannya itu dengan mereka (di dalam Syurga); dan Kami (dengan itu) tidak mengurangi sedikitpun dari pahala amal-amal mereka; tiap-tiap seorang manusia terikat dengan amal yang dikerjakannya. "[Al-Thuur 52:21]

Ustaz Zahazan didengari lagi bicaranya dalam mentafsir dan mengupas surah-surah dari AlQuran lewat radio FM IKIM. Pagi ini Ustaz menghurai panjang lebar dengan pendekatan yang cukup menarik Surah Al-Thuur ayat yang dipaparkan di atas. Kata Ustaz, salah satu dari rahmat Allah keatas makhluknya ialah, jika anaknya beriman maka dia akan menyertai bapanya di Syurga yang sama taraf walaupun mereka sendiri tidak mencapai tahap tersebut, agar bapa mendapat kegembiraan bertemu dengan anak-anak mereka.

Jika seorang suami dan atau seorang bapa menginginkan anggota keluarganya menjadi soleh dan solehah, dialah yang perlu dulu menjadi soleh.Bagaimana mungkin seorang suami dan bapa dapat mendidik dan mengarahkan isteri dan anak-anaknya untuk menjadi orang yang soleh kalau diri sendiri tidak soleh. Justeru itu menuntut kepada pendidikan yang mempamerkan teladan yang baik.

Tugas ini memang berat, apalagi pada zaman sekarang; zaman dimana pengaruh budaya yang tidak Islamik begitu merasuk ke dalam seluruh sektor kehidupan kita. Seperti kata Ustaz ketika teknologi internet dan langit terbuka serta dunia tanpa sempadan memungkinkan pelbagai bentuk bahan negatif menerobos ke dalam rumah kita tanpa kawalan, menyekatnya dari mencemar pemikiran anak-anak bukanlah mudah. Beliau berkongsi cerita bagaimana orang-orang Barat sendiri pun gusar dengan penularan maklumat tanpa sempadan ini. Dilaporkan, seorang anak seawal usia tujuh tahun dan tidak pandai mengeja kecuali satu perkataan dan ini mengheretnya kepada laman-laman porno. {Anak ini khabarnya cukup berminat untuk mengetahui tentang tubuh badan manusia, bila ditanya oleh ibubapanya}

Sukarnya mendidik anak kini dengan pelbagai cabaran di depan. Namun, apabila anggota keluarga berjaya kita didik dengan baik,bukan hanya mereka terhindar dari azab neraka lalu masuk ke syurga, tapi mereka juga didoakan oleh para malaikat yang pastinya dikabulkan Allah agar mereka dikumpulkan bersama-sama di dalam syurga, seperti yang difirmankan oleh Allah maksudnya: Ya Tuhan kami masukkanlah mereka ke dalam syurga Adn yang telah Engkau janjikan kepada mereka dan orang-orang yang soleh diantara bapa-bapa mereka, dan isteri-isteri mereka dan keturunan mereka semua. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana (Surah: 40:8).

Pena Tumpul - Teringat kata Pak Hamka, tidak ada salahnya sains Barat tetapi telanjang Barat itulah yang perlu kita hindarkan!

Wednesday, November 25, 2009

OasisOasis dikenali sebagai salah satu saluran ASTRO yang banyak menyajikan program yang mengupas dan membincangkan isu-isu semasa berkaitan agama Islam.Kehadiran saluran ini dilihat dapat mengisi lompang kosong pelbagai saluran yang ada yang lebih berorientasikan hiburan. Saluran gaya hidup famili yang memenuhi citarasa penonton pelbagai peringkat usia ini semakin mendapat tempat dihati penonton. Alrayyan, Kalam Suci, Bahtera Perubahan, Liga Ilmu adalah antara program yang popular.Saluran yang dilancarkan pada 13 Oktober 2007 di Saluran 106 dengan slogan "Inspirasi Sanubari"menjadi platform untuk masyarakat Melayu memperolehi input yang membawa kepada kebaikan dan kedamaian selain menjadi sumber informasi tentang kehidupan umat Islam di seluruh dunia.

Menurut pengurus saluran Astro Oasis, Tuan Hj Izelan Basar berkata, “Kami ingin terus menunaikan tanggungjawab kami sebagai pelopor saluran gaya hidup famili dengan menyampaikan program-program yang dapat mendidik para penonton dari sudut kerohanian dan pengetahuan ilmiah.

Berpegang kepada prinsip ini, kami meneruskan tradisi saluran untuk menyiarkan program-program yang dapat memberi kesedaran dan dalam masa yang sama memberi peluang kepada orang ramai untuk memberi pandangan serta pendapat berhubung dengan tajuk-tajuk yang dibincangkan.”

Namun apabila saya berkesempatan berbual dengan salah seorang rakan yang dikenali tidak sampai pun lima minit, beliau menyuarakan ada sesuatu yang tidak kena dengan saluran ini. Saya memilih untuk bersetuju dengan beliau bahawa sebagai sebuah saluran yang berimej agama, adalah tidak nampak manis diselitkan promo-promo hiburan di saluran ini. Beliau tentunya merujuk kepada promo program hiburan yang di siarkan di saluran ASTRO seperti Ria yang kelihatannya tidak wajar dipaparkan di saluran Oasis ini. Ada yang jelas menjolok mata dan merobek hati.

Astro Oasis perlu menyatakan pendiriannya. Janganlah dicemari wadah ilmu ini dengan elemen yang boleh mengundang persepsi negatif terhadap saluran ini. Korbankan keuntungan dan pertahankan kekudusan.

Pena Tumpul - Laba di akhirat lebih kekalTuesday, November 24, 2009

Singkat

Nabi bersabda yang bermaksud; "Hari Kiamat tidak akan datang sebelum waktu menyusut. Satu tahun terasa seperti sebulan, satu bulan terasa seperti satu minggu, satu minggu terasa seperti sehari, dan sehari terasa seperti satu jam dan satu jam terasa seperti kilatan api"
Hadis sahih, Musnad Ahmad

H
adis ini dipaparkan dalam buku Kiamat Mendekat terjemahan karya Syekh Muhammad Hisyam Kabbani dari versi asal The Approach of Amargeddon. Saya sedang membaca buku yang memberi kupasan panjang lebar tentang tanda-tanda akhir zaman ini.

Nabi saw. mengatakan dalam hadis ini bahwa waktu akan terus menyusut sedemikian rupa sehingga waktu menjadi seperti kilatan api, yang berlangsung begitu pantas. Dengan teknologi satelit, hal yang dulu dikerjakan dalam waktu setahun, kini bisa selesai seketika dengan menggunakan telefon. Kita dapat membawa telefon bimbit dan berbicara dengan orang di segenap pelusuk dunia. Kita bisa berkomunikasi dengan siapa pun dan dimana pun tidak hanya melalui telefon, tetapi juga melalui internet. Kini orang bisa berbicara satu sama lain melalui e-mail dan internet seakan-akan mereka tinggal bersebelahan. Dua belah pihak muncul di layar komputer seakan-akan keduanya sedang berhadap-hadapan. Dengan perantaraan satelit, komputer, dan internet, kita dapat melihat apa yang sedang terjadi di seluruh dunia. Kini semua jenis informasi dapat dihantar dalam waktu yang amat sekejap. Pesan-pesan yang sebelumnya membutuhkan waktu bertahun-tahun untuk tiba di tempat tujuan, kini bisa dikirim dan diterima dalam sekejap. Hal semacam ini tidak pernah kita terbayangkan dahulu.

Pena Tumpul - Belum berkesempatan menonton 2012 lagi

Thursday, November 19, 2009

Golf


Seorang kawan mengajak saya berjinak-jinak dengan golf. Dia yang baru sahaja mengenali permainan elit ini bercerita seronoknya bermain golf. Saya tidak cukup teruja pun untuk berkecimpung dalam sukan yang agakl mahal ini. Saya katakan padanya golf tidak sesuai untuk saya. Saya tidak akan berminat sampai bila-bila pun. Sementara dia begitu bersemangat memujuk saya dengan golf, saya pula sajikan kepadanya cerita yang agak menarik yang ada kaitan dengan golf.

Kisahnya, Mantoba, akibat terlalu suka menggunakan alasan main golf bersama rakan seperniagaannya untuk menipu isteri, dia telah menjadi alpa dan leka. Pada satu hari yang malang, Mantoba seperti biasa telah menggunakan alasan main golf pada malam harinya sebagai alasan paling selamat untuk berhore-hore dan berdangdut di sebuah kelab dangdut eksklusif.Tanpa di sedari, pada malam ketika dia sedang nyenyak tidur, isterinya yang bijaksana telah memasukkan sebatang penyapu ke dalam beg golf suaminya. Keesokan paginya, dengan penuh yakin Mantoba telah keluar ke pejabat dan berpesan pada si isteri akan balik lewat kerana ada aktiviti bergolf pada malam harinya tanpa memeriksa beg golfnya terlebih dahulu. Terus dihumban ke dalam bonet kereta dan vroooom...

Seusai melalak dan bergelek dangdut, sampai di rumah terus tidur (kononnya letih main golf). Si isteri telah memeriksa beg Mantoba dan mendapati batang penyapu masih elok di dalam beg golf tersebut. Maka, terbongkarlah rahsia Mantoba yang durjana.Keesokan paginya ketika sarapan, isteri pura-pura bertanyakan permainan golf yang berlangsung semalam pada Mantoba yang masih belum sedar bahawa dia sebenarnya gagal dalam penipuannya. Dengan yakin dan bersemangatnya Mantoba bercerita tentang permainan semalam yang mencabar.

Tiba-tiba si isteri bertanya pada Mantoba "Batang penyapu tu abang pakai lubang yang mana bang? Jauh tak distance pukul pakai batang penyapu tu?"

Mantoba terperangkap!

Pena Tumpul - Pernah jadi caddy saja masa sekolah dulu

Monday, November 16, 2009

Mesra


Mantoba sedang dalam perjalanannya kembali ke Kuala Lumpur dengan menaiki keretapi Senandung Malam. Antara penumpang yang ramai ada seorang tua yang duduk di sebelahya. Setelah lama berdiam diri, sambil menguap Mantoba bertanya kepada orang tua tersebut, " Pakcik, pukul berapa sekarang?"

Satu pertanyaan yang biasa, yang kadangkala kita tujukan kepada sesiapa pun dan biasanya kita akan mendapat jawaban. Namun kali ini sungguh diluar dugaan, orang tua tadi berdiam diri sahaja. Mungkin orang tua ini kurang pendengaran, Mantoba berkata dalam hati. Dia mengulanginya sebanyak 3 kali. Namun orang tua itu tetap berdiam diri tanpa sebarang riak dari wajahnya.

Mantoba mencuit orang tua tersebut dan berkata, "Saya hairan mengapa pakcik tidak menjawab pertanyaan saya? Salahkah saya bertanya?

Orang tua itu menoleh sambil berkata, "Bukannya saya tidak mahu menjawab ,tapi nanti kalau saya jawab, kita pasti akan bersoal jawab mengenai soal ini dan itu, dan akhirnya kita akan bertambah mesra."

Mantoba termangu mendengar bebelan orang tua itu. Terus dia bertanya lagi, "Lalu apa salahnya kalau kita menjadi lebih mesra?"

Orang tua itu berkata lagi, "Apabila kita bertambah mesra ketika anak gadis dan isteri saya menjemput saya di Kuala Lumpur , nanti kita akan turun sama-sama.Dan saya pasti mengenalkan mereka kepada kamu."

Mantoba tambah bingung dan tidak tentu arah. "Jadi?" tanyanya lagi.

"Isteri saya orangnya baik sekali kepada semua orang, takut nanti dia mempelawa anda ke rumah. Nanti kamu akan mandi dan berehat di rumah saya,dan juga akan kami jamu di rumah saya. Setelah itu kamu boleh menjadi rapat dengan anak gadis saya dan kamu akan menjadi teman lelaki anak saya. Lama-lama kamu akan menjadi menantu saya," katanya lagi.

Mantoba terus diinjak rasa bingung dan bertanya, "Pakcik, apakah hubungannya semua ini dengan pertanyaan saya yang pertama?

Sambil berdiri orang tua tersebut menjawab dengan lantang,
"Masalahnya, SAYA TIDAK MAHU MEMPUNYAI MENANTU SEPERTI KAMU. JAM TANGAN PUN TAKDERRR!

Pena Tumpul - Kalau tidak mesra di kata sombong pula walaupun tidak begitu sebenarnya

Sunday, November 15, 2009

Benar

Yang Benar Tetap Benar

Yang benar tetap benar
berkata benarlah walaupun sukar
kerna pada yang benar adanya sinar
yang benar tidak boleh diganti tukar
sekalipun cuba disangkar oleh yang makar
kerna yang benar itu benar
sekalipun ada yang bersikap hambar

Hantarlah bicara yang benar
agar mengalir ke setiap alor dan datar
ke hutan belukar dan paya terbiar
ke desa yang pudar dan bandar yang besar

Nyatakan yang benar
di daerah yang hambar dan kota makar
di akhbar tersiar juga tv radio terpancar
untuk simiskin yang terlantar
dan sikaya yang tersandar

Cakaplah yang benar, walaupun tidak dibenar
sekalipun disanggah tegah disambar kasar
kerna Tuhanmu adalah
Tuhan Yang Maha Benar
Rasulmu ialah obor sabar
cahaya sinar buat yang benar
Maka yang benar itu tetap benar

Dr Mohd Asri Zainal Abidin

Puisi ini dideklamasikan begitu menarik oleh penulisnya sendiri di penghujung rancangan Bahtera Perubahan lewat Oasis tengahari ini. Saya sudah lama menyedari kehadiran program ini di ruang udara namun tidak pula cukup tertarik untuk mengikutinya. Sesekali secara tidak sengaja tersangkut di program ini cuma mampu meruntun hati saya untuk singgah seminit dua sebelum beralih ke saluran yang lebih mengujakan dari sudut maklumat dan ilmunya. Tetapi hari ini saya tidak dapat menahan diri untuk terus terpaku tanpa ganjak di depan tv menonton Bahtera Perubahan sehingga usai. Pastinya ada kekuatan dalam diri Ustaz yang beberapa minggu kebelakangan ini di badai kontroversi. Penyampaiaanya cukup menarik bersekali dengan isu yang juga menarik.

Dr Asri berbicara fasal "Jangan lelong agama". Ustaz tidak teragak-agak menyatakan tabiat orang Melayu yang dilihatnya bercanggah syariat. Cerita sebahagian mereka yang menggunakan agama untuk keuntungan diri sendiri dan bagaimana ada kalangan yang mudah terpedaya dengan khasiat air jampi yang boleh merungkai masalah pelbagai. Suami yang "nakal" boleh "jinak" dengan air jampi, anak yang lembab boleh bertukar cukup bijak dan hebat dengan bantuan air ini serta juga kismis yang dijampi. Kata Ustaz, kalaulah begitu halnya, tentunya agak aneh melihat anak Melayu dengan berbekalkan air jampi itu tidak pula mampu untuk menandingi kehebatan anak bukan Melayu yang cuma bergantung pada air mineral sahaja!

Secara berseloroh Ustaz berkata, " Kalau begitu hebatnya kesan air jampi itu, saya ingin mencadangkan supaya dibacakan sahaja pada empangan supaya masalah yang menimpa orang Melayu ini, contohnya mat rempit akan selesai!"

Tentunya bukan itu yang dituntut oleh Islam. Kata Ustaz lagi, dalam hadis ada beberapa orang sahabat yang didoakan oleh Nabi s.a.w. agar diberikan ilmu dan kepandaian. Antaranya tokoh sahabat yang masih muda Ibn ‘Abbas r.a.huma yang baginda doakan untuknya yang bermaksud: Ya Allah! Ajarkanlah dia al-Kitab (al-Quran).(Riwayat al-Bukhari)

Tidak dinafikan Ibn ‘Abbas benar-benar muncul sebagai tokoh ilmu pengetahuan, penafsir al-Quran dan sahabat yang alim yang menjadi rujukan umat. Namun Ibn ‘Abbas bukanlah seorang yang hanya menunggu hasilnya doa baginda datang bergolek seperti mana sesetengah pihak menunggu kesan bahan jampi. Sebaliknya sejarah mencatatkan kesungguhan beliau dalam berusaha memperolehi ilmu, selain daripada berkesempatan mengambil ilmu secara langsung daripada baginda s.a.w selama tiga puluh bulan.

Maksudnya, doa Nabi s.a.w. memang dimakbulkan Allah melalui proses keilmuan yang sepatutnya. Sebaliknya, keadaan sesetengah masyarakat muslim seakan cuba digula-gula dengan meminum atau memakan bahan jampi orang agama, maka akan berlaku keajaiban dalam kehidupan. Sepatutnya yang ditekankan adalah soal kesungguhan menuntut ilmu seperti yang difardukan oleh Islam.

Janganlah lelong agama kerana bisnes, kata Ustaz lagi.

Pena Tumpul - Lelong buku-buku lama sahaja!

Saturday, November 14, 2009

Haji


"(Musim) haji adalah beberapa bulan yang dimaklumi, barangsiapa yang menetapkan niatnya dalam bulan itu akan mengerjakan haji, maka tidak boleh rafats, berbuat fasik dan berbantah-bantahan di dalam masa mengerjakan haji. Dan apa yang kamu kerjakan berupa kebaikan, niscaya Allah mengetahuinya. Berbekallah, dan sesungguhnya sebaik-baik bekal adalah takwa dan bertakwalah kepada-Ku hai orang-orang yang berakal." (Albaqarah:197)

Ustaz Zahazan berbicara tentang ibadat Haji dan membacakan ayat ini dan mendasari kupasannya dalam Tanyalah Ustaz lewat TV9 pagi ini. Berpandukan Tafsir Ibnu Kasir, Ustaz yang secara peribadinnya amat saya kagumi menghuraikan agak panjang lebar tentang ayat ini.

Al-Bukhari meriwayatkan dari Ibnu Umar, "Bulan-bulan yang dimaklumi itu adalah bulan Syawal, Dzulqa'idah, dan sepuluh hari pada bulan haji." Hal inilah yang dikaitkan oleh al-Bukhari dengan bentuk kepastian. Hadits yang senada dengan itu diriwayatkan pula oleh Jarir yang sampai kepada Ibnu Umar dan sanadnya juga sahih. Menurut Ustaz, yang dimaksudkan dengan rafats ialah jima' dan perkataan-perkataan cabul atau kotor.

"Berbekallah kamu. Sesungguhnya sebaik-baik bekal ialah ketakwaan."

Kata Ustaz lagi, Al-Bukhari meriwayatkan dengan sanadnya dari Ibnu Abbas, dia berkata, "Adalah penduduk Yaman berhaji. Mereka tidak membawa bekal dan berkata, 'Kami bertawakal kepada Allah.' Maka Allah berfirman, 'Berbekallah kamu. Sesungguhnya sebaik-baik bekal ialah ketakwaan.'" Mereka dilarang bersikap demikian dan diperintahkan supaya membawa bekal, seperti tepung, gandum, dan kuih kering. Dari Mujahid dikatakan bahwa Ibnu Umar mensyaratkan berbekal kepada orangyang menemaninya. Setelah Allah menyuruh manusia berbekal dalam perjalanan dunia, maka Allah pun menunjukkan kepada mereka perbekalan akhirat berupa ketakwaan.

Ustaz juga sempat menjelaskan bahawa amalan melaungkan azan sebelum bakal haji meninggalkan rumah,tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah justeru tidaklah wajar untuk dilakukan.

Pena Tumpul - Belum cukup bersedia


Friday, November 13, 2009

Bersin


Berita seorang budak perempuan berusia 12 tahun dari Amerika Syarikat yang bersin 12 ribu kali sehari menangkap perhatian Haziq. Dia berkongsi cerita yang dibacanya itu dengan saya. Memang luar biasa. Saya tidak pernah melepaskan peluang untuk mentarbiahnya walaupun isu yang sekecil ini. Keanehan ini menggambarkan kebesaran Allah yang boleh melakukan apa sahaja keatas hamba ciptaannya. Allah ternyata cukup Penyayang bila budak ini diberi peluang untuk tidor dan tidak bersin.

Islam sendiri menganjurkan adab ketika bersin. Ada kalanya ketika bersin, ada kalangan kita yang tidak mengucapkan “Alhamdullillah” mungkin lupa atau tidak mengetahui keutamaannya. Tidak kurang yang lebih selesa mengungkapkan "Excuse me".Saya dan Haziq tidak terkecuali.Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah bersabda yang maksudnya :

“Ketika salah seorang di antara kamu bersin maka hendaklah dia berkata :
AlhamduliLLah “Segala puji bagi Allah” Dan hendaklah saudaranya atau temannya mendoakannya: YarhamukaLLah “Semoga Allah merahmatimu” Dan ketika temannya berkata demikian, YarhamukaLlah “Semoga Allah merahmatimu” Hendaklah orang yang bersin tadi berkata:ْ” YahdikumuLlahu wa yuslihu baa lakum “Semoga Allah memberi petunjuk dan memperbaikkan sifatmu”. (Hadis riwayat al-Bukhari)

Malah diceritakan di dalam sebuah hadis tentang kelebihan seorang yang mengucapkan Alhamdulillah apabila dia bersin yang maksudnya :
Dua orang lelaki bersin di sisi Rasulullah, kemudian Baginda mendoakan berkat pada salah seorang dari mereka dan tidak mendoakan pada yang seorang lagi, maka bertanyalah orang itu: “Wahai Rasulullah! Engkau doakan dia dan engkau tidak mendoakan aku?” Baginda bersabda: “Sesungguhnya yang ini memuji Allah, dan engkau tidak memuji Allah.

Firaun tidak pernah bersin!


Pena Tumpul - Bersyukur kerana masih berupaya untuk bersin

Wednesday, November 11, 2009

EggsI received an email warning people of a new method of hijacking. I haven't heard of it before but, I do think it is worth warning everyone, because it could very well be true.

According to the email, this is a new technique used by robbers in Johor Baharu. The hijackers threw eggs at the vehicles windscreen in hope that the driver would slow down and put his wipers on to clear his screen.It is said, that the wipers actually make the egg stain worse, blocking vision up to 92.5%. Because, the driver now can't see a thing, the only option is to stop on the side of the road and wipe it off yourself. This, of course, is exactly what the hijackers want, and gives them the perfect opportunity to hijack a poor driver.

The email warns drivers to just keep going if an egg is thrown on your windscreen. Obviously, the best thing to do then, is to stop at the nearest petrol station. As I said before, who knows if this is actually true. But, its worth being aware. Hijackers are not using conventional methods anymore. We are now being targeted while in motion. So be alert, be aware!

Pena Tumpul - Knows people are desperate nowadays

Tuesday, November 10, 2009

Mengenang


Diriwayatkan oleh Imam At Thabrani, bahwa Rasulullah bersabda: “Pelajarilah ilmu, pelajarilah ilmu dengan ketenangan dan sikap hormat serta tawadhu’lah kepada orang yang mengajarimu”Ilmu boleh diperolehi secara sempurna bila diiringi sifat tawadhu’ murid terhadap gurunya.

Keredaan guru terhadap murid akan membantu proses penyerapan ilmu. Lihatlah bagaimana rasa hormat Imam Abu Hanifah kepada guru beliau. “Aku tidak pernah solat setelah guruku Hammad wafat, kecuali aku memintakan ampun untuknya dan untuk orang tuaku”.Dan amalan ini dilakukan pula oleh Abu Yusuf, murid Abu Hanifah. Dia selalu mendoakan Abu Hanifah sebelum mendoakan kedua orang tuanya sendiri. Penghormatan Imam As Syaf’i kepada guru beliau Imam Malik, juga elok diambil 'iktibar. Di hadapan Malik aku membuka lembaran-lembaran dengan sangat hati-hati, agar jatuhnya lembaran kertas itu tidak terdengar.

Pagi ini saya dikunjungi beberapa orang pelajar. Ia satu kunjungan yang saya rasa amat istimewa. Santai namun signifikan. Pelajar-pelajar ini tidak lupa jasa gurunya. Saya amat terharu dalam ratusan mungkin ribuan pelajar yang pernah berpeluang menerima didikan saya, mereka merupakan segelintir yang boleh dibilang jari mengingati dan mengenang saya. Saya pernah mengajar Adam, Nureen dan rakan-rakan mereka tiga tahun lalu. Mereka pelajar yang baik akhlaknya, terampil pekertinya dan tidak "memeningkan" saya. Seronok mengajar pelajar bersahsiah begini. Mereka datang untuk merakamkan ucapan terima kasih kerana mengajar mereka dan sekaligus memohon keampunan serta memohon keredaan ilmu yang diberi. Mereka akan meninggalkan kampus ini. Adam ingin melanjutkan pelajaran ke luar negara, katanya.

Al Ghazali ada menjelaskan bahawa hak para guru lebih besar daripada hak orang tua. Katanya orang tua merupakan sebab kehadiran manusia di dunia fana, sedangkan guru bermanafaat bagi manusia untuk mengharungi kehidupan kekal. Kalaulah bukan kerana jerih payah guru, maka usaha orang tua jadi sia-sia dan tidak bermanfaat. Guru memberikan manusia bekal menuju kehidupan akhirat yang kekal.

Ramaikah lagi seperti mereka atau semakin terlarut dalam lautan rasa tinggi diri yang menebal?

Pena Tumpul - Ingat jasa guru

Monday, November 09, 2009

Mukjizat


Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur daripada AlQuran ayat-ayat suci yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman, dan (sebaliknya) AlQuran tidak menambahkan apa-apa kepada orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian semata-mata” (Surah Al Isra’:82)

Ustaz Zahazan pagi tadi lewat radio IKIM membaca ayat tersebut untuk menjelaskan bahawa AlQuran adalah penawar yang boleh menyembuhkan penyakit rohani dan jasmani. Kata Ustaz, penyakit boleh dibahagikan kepada dua-penyakit iktikad yang batil dan sesat serta penyakit akhlak yang buruk. Iktikad yang batil dan sesat merujuk kepada pegangan salah terhadap masalah ketuhanan, kenabian atau sehubungannya.Menurutnya AlQuran lengkap dengan peraturan bagi jalan hidup yang benar, selaras kehendak Allah dan nabinya serta qada dan qadar Allah. Rohani yang rosak boleh diubati dengan AlQuran. Sebaliknya AlQuran tidak menjadi ubat bagi orang yang ingkar dan zalim. Ini bertepatan dengan sabda nabi yang bermaksud “ Barangsiapa yang tidak dapat mengubati penyakit dengan AlQuran, maka Allah tidak akan menyembuhkan penyakitnya”

Kebesaran ayat-ayat Allah ini diperkuatkan lagi dengan cerita beliau tentang seorang usahawan ternakan lembu mengalunkan ayat suci memenuhi segenap ruang ladangnya. Pendekatan memperdengarkan lembu susu ternakannya dengan bacaan ayat suci al-Quran dilakukan oleh usahawan ini dengan keyakinan mukjizat junjungan besar Rasulullah SAW itu memiliki 1,001 hikmah, bukan saja kepada manusia tetapi untuk semua makhluk yang menghuni alam ini termasuklah haiwan. Khabarnya berkat ayat suci al-Quran yang diperdengarkan haiwan berkenaan juga lebih jinak dan mudah dikawal terutama ketika melalui proses memerah susu yang dilakukan dua kali sehari menggunakan mesin khas.

Pena Tumpul - Peringatan buat diri sendiri

Sunday, November 08, 2009

Subsidi


Tok Usu menyuarakan rasa tidak senangnya melihat golongan yang muda lagi perkasa secara wewenangnya mendapat bantuan rumah percuma melalui skim PPRT. Ketika bersua dengannya hari ini, Tok Usu yang terkenal di kalangan semua orang kampung sebagai "kaki bangkang" cukup tidak bersetuju kerajaan memanjakan sangat mereka yang masih cukup bertenaga ini. "Semuanya nak sampai ke lutut", kata Tok Usu. Saya dapat mengagak Tok Usu yang sudah penuh uban di kepala ini agak berang kerana tidak mendapat bantuan begitu lebih-lebih lagi dirinya yang tinggal sendirian. Keadaan menjadi lain kalau Tok Usu juga dapat rumah percuma itu. Saya harap kemarahan Tok Usu reda bila saya kata itu memang sudah rezekinya dan Tok Usu kena terima. Bantuan beras percuma juga turut tidak disenangi Tok Usu. Marah betul Tok Usu bila katanya,"Kalau beras pun nak harapkan bantuan orang, lebih baiklah tak payah hidup, buat malu aja!" Saya menyarankan kepadanya, "Kalau Tok Usu hendak beras percuma tu, atok usu kena mohonlah, mungkin boleh dapat juga!" Namun Tok Usu enggan.

Kadang-kadang apa yang Tok Usu rungutkan itu ada kebenarannya juga. Pemberian percuma begitu hanya akan melahirkan golongan masyarakat yang malas dan tidak boleh berdikari. Kalangan orang kita tidak cukup bijak dalam meletakkan prioriti keperluan dalam hidup. Ironinya ketika mereka dilihat tidak mampu untuk membeli sekampit beras, namun mereka berupaya pula mencacakkan penerima astro di atap rumah.Inilah yang buat Tok Usu makin bertambah berangnya.

Pena Tumpul - Tok Usu nak kahwin lagi tapi tidak ada calon, sian!

Thursday, November 05, 2009

Telekerja


Dengan kaedah pembelajaran eletronik (e-learning), tidak mustahil untuk seorang pensyarah mengurangkan kekerapannya ke tempat kerja, berdepan dengan pelajar menyampaikan bahan kuliah. Selebihnya beliau mungkin terlibat dengan kerja-kerja penyelidikan ataupun perundingan dengan pihak industri di luar. Namun pergerakan dan mutu kerjanya masih boleh dipantau dan tidak menjejaskan prestasi organisasi secara keseluruhannya. Begitu juga seorang jurutaip yang masih lagi berupaya membereskan kerja-kerja pejabatnya tanpa masalah dan dalam masa yang sama melakukan kerja-kerja rumah dan mengasuh anak-anak dan tidak perlu bergantung kepada seorang pembantu rumah lagi. Kedua-dua senario ini dapat direalisasikan dengan telekerja.

Budaya telekerja masih lagi asing di negara ini. Namun mulai tahun depan telekerja bakal menjadi kenyataan di sektor awam apabila 35 pelukis pelan JKR bakal menjadi perintisnya. Idea ini pernah disuarakan oleh Menteri Sumber Manusia penghujung tahun lalu yang dikatakan bakal memberi peluang pekerjaan kepada golongan suri rumah, ibu tunggal, pesara dan graduan menganggur. Menerusi penubuhan Pusat Tele-kerja (T-centre), kira-kira 7.1 juta rakyat negara ini yang tidak tergolong dalam sektor tenaga kerja berpeluang menyertai pasaran buruh dan sekaligus mengurangkan pergantungan kepada buruh asing.

Telekerja merujuk kepada pekerjaan yang dijalankan di luar pejabat utama dengan menggunakan teknologi maklumat dan komunikasi. Konsep kerja ini telah muncul sejak tahun 70an dan telah digunakan secara meluas dalam pengurusan sumber manusia di negara maju seperti Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah.

Kepesatan yang cukup hebat berlaku dalam teknologi komunikasi dan maklumat sebenarnya pemangkin kepada telekerja. Tidak menghairankan sekiranya sektor kerjaya yang melibatkan penggunaan teknologi ICT memberi ruang kepada lebih banyak kerja untuk dilakukan dari pelbagai lokasi yang jauh daripada premis pejabat utama.Bagi mereka yang sedang bekerja, perlaksanaann telekerja bakal memberi manafaat bukan sahaja kepada diri sendiri malah juga kepada majikan dan organisasi disamping beberapa faedah ekonomi dan sosial. Kajian-kajian yang dilakukan di negara-negara yang telah lama mengamalkannya menunjukkan ia memang berjaya dan bermanafaat.

Bagi pekerja, faedah yang paling besar yang mungkin boleli dinikmati ialah keupayaan untuk mengimbangi antara kerja dan keluarga. Dengan ini mengurangkan masa untuk berulang alik ke tempat kerja, pekerja mempunyai lebih masa untuk bersama keluarga dan melakukan aktiviti-aktiviti kemasyarakatan. Seterusnya, isu keletihan dan tekanan yang berkait rapat dengan perjalanan ulang alik ke tempat kerja juga dapat dikurangkan dan ini membawa kepada peningkatan produktiviti individu. Seperti yang ditekankan oleh Pejabat Buruh Antarabangsa (ILO), apabila pekerja tidak lagi membuang masa dan berasa kecewa semasa perjalanan ke tempat kerja, mereka mampu meningkatkan tumpuan terhadap kerja; meningkatkan motivasi dan semangat serta lebih bertenaga dalam mengharungi hari-hari bekerja.

Selain daripada dapat mengurangkan kos minyak dan penyelenggaraan kereta, telekerja juga mampu membuka ruang untuk gaya hidup yang lebih sihat kerana pekerja tidak perlu menghadapi tekanan akibat daripada perjalanan yang panjang dan sesak. Kajian yang dilakukan di negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, United Kingdom dan Kanada, telekerja berjaya membantu mengurangkan masalah kesesakan lalulintas dan pencemaran akibat penjanaan trip kenderaan persendirian yang memasuki kawasan bandaraya.

Umum mengetahui bahawa aliran kenderaan yang banyak ke dalam bandar menyumbang kepada pelepasan bahan cemar yang memberi kesan kepada kesihatan penduduk bandar serta kesesakan lalulintas. Selain daripada itu, pekerja terpaksa menanggung kos tempat letak kereta, petrol dan juga penyelenggaraan. Melalui telekerja juga pekerja mempunyai sedikit ruang kuasa dalam mengendalikan kerja melalui jadual kerja yang lebih fleksibel serta jauh dari pengawasan pengurus dan rakan sekerja. Oleh yang demikian, mereka boleh bekerja dalam keadaan yang selesa dengan gangguan yang minima. Seterusnya, telekerja juga membuka peluang pekerjaan kepada mereka yang mempunyai kepayahan untuk berulang alik seperti warga tua, kurang upaya dan wanita berkarier yang bertanggungjawab menjaga ahli keluarga serta mereka yang terpaksa berhenti kerja akibat pasangan bertukar tempat.

Di pihak majikan dan organisasi pula, pengenalan budaya telekerja dilihat mampu mengurangkan kos yang berkaitan dengan penyelenggaraan pejabat (seperti penghawa dingin dan peralatan pejabat), kos penempatan pekerja dan keluarga mereka. Pembentukan budaya telekerja juga memungkinkan sesuatu kerja dapat dilaksanakan walaupun ketika berlakunya sesuatu malapetaka atau masalah yang berkaitan dengan pergerakan fizikal . Contohnya tatkala hujan lebat atau apabila banjir melanda sesuatu tempat. Tidak dapat dinafikan lagi, membudayakan telekerja akan membuka ruang baru kepada pekerja untuk menjadi lebih bermotivasi dan kreatif apabila menjalankan tugasnya selain membentuk peribadi yang berdisiplin.

Namun begitu, telekerja ini bukan tiada kekurangannya malah cabaran yang perlu dihadapi. Dari perspektif individu, masalah kesunyian akibat daripada pemisahan daripada rakan-rakan sekerja merupakan cabaran utama yang perlu dihadapi. Kajian di luar negara mendapati ramai pekerja berasa kecewa dan bosan kerana tidak dapat berinteraksi bersama rakan-rakan sekerja mereka Malah ada berasa risau akan dianaktirikan daripada kenaikan pangkat dan ganjaran kerana mereka jarang berada di pejabat. Memandangkan telekerja menggalakkan penggunaan kuasa autonomi daripada saling bergantung dan bekerjasama, ramai pekerja melaporkan tahap komitmen dan kepatuhan kepada organisasi semakin terhakis. Selain daripada terhakisnya komitmen dan kepatuhan terhadap organisasi, pengasingan yang berlaku juga turut menghalang individu daripada mempelajari budaya organisasi dan mengurangkan pengaruh mereka dalam organisasi.

Selain daripada itu bagi mereka yang bekerja di rumah terutamanya kaum wanita, ramai yang menghadapi kesulitan untuk mewujudkan persekitaran kerja yang kondusif. Ada antara mereka yaiig gagal untuk membezakan antara tugas dan keluarga, Tambahan pula, ramai antara pasangan dan anak-anak yang tidak menghormati dan memberi ruang kepada mereka untuk melaksanakan tugas semasa di rumah.


Di pihak majikan pula, salah satu cabaran besar mereka ialah ketidakupayaan memantau prestasi pekerja secara fizikal. Bagaimanakah seseorang majikan itu boleh mengukur produktiviti, memmbina kepercayaan dengan pekerja dan mengurus mereka jika mereka tiada di depan mata? Jika pengurus tidak dapat melihat subordinat ketika bertugas, bagaimanakah pengurus boleh mengetahui sama ada subordinatnya menghadapi masalah atau melakukan kerja dengan baik. Dengan itu, pengurus tidak mampu menyediakan maklumbalas yang tepat ketika melakukan penilaian prestasi. Sesetengah pengurus mungkin boleh memfokus terhadap hasil dan bukannya proses kerja dengan mengandaikan output yang dihasilkan senang diukur dan dipantau seperti tugas seorang jurujual. Namun bagi sesetengah pekerjaan, pengamalan telekerja mungkin mendatangkan masalah.

Walau apapun halangan dan cabaran yang bakal dihadapi, telekerja tetap dilihat akan menjadi satu amalan bekerja yang popular pada masa akan datang. Peningkatan ini adalah disebabkan oleh perkembangan teknologi telekomunikasi dan multimedia yang memungkinkan komunikasi berlaku antara kawasan yang terpencil dengan pejabat utama.Dengan sokongan kerajaan yang berterusan adalah tidak mustahil telekerja akan diterima baik dan meluas di negara ini.

Pena Tumpul - Memerhati dari jauh sahaja

Tuesday, November 03, 2009

Tamparan


Kedai runcit di kampung cuma dikunjungi pembeli untuk melepas sesak sahaja. Kewujudannya tidak lebih hanya sekadar memenuhi keperluan mereka yang secara tiba-tiba kehabisan gula, asam dan garam. Di luar daripada keperluan itu, kedai runcit secara umumnya tidak dilihat penting pun sebagai tempat berbelanja keperluan harian khususnya barangan dapor kepada ramai orang. Akhirnya kedai runcit wujud bagaikan hidup segan mati tak mahu. Malah dalam keadaan yang lebih ekstrim berkesudahan ditutup terus. Begitulah senario yang mewarnai hampir kebanyakan kedai runcit khususnya milik orang Melayu.

Perubahan yang pesat berlaku sekarang sebenarnya memberi impak yang bukan sedikit kepada hidup mati dan maju mundurnya sesebuah kedai runcit. Sebuah kedai runcit yang tipikal sebenarnya sedikit demi sedikit sudah pupus ditelan arus permodenan. Pemandangan sebuah kedai runcit yang suram dan berhabuk dengan sebuah kipas siling lama yang dimiliki seorang berusia lebih separuh abad atau seorang apek tua berseluar pendek sudah begitu sukar untuk dilihat sekarang. Begitu juga payahnya menyaksikan dacing kayu dan sempoa apatah lagi karung kertas berwarna coklat mengisi barang.

Segalanya sudah bertukar wajah. Dalam usaha menangani perubahan, banyak kedai runcit bertukar kepada pasar mini. Dengan pengurusan yang lebih kemas dan teratur selain daripada memudahkan orang ramai untuk mendapatkan hampir semua barang keperluan di bawah satu bumbung, kehadirannya di peringkat awal begitu di sambut baik. Ekorannya pasar mini didirikan hampir setiap ceruk petempatan orang ramai bagaikan cendawan tumbuh di musim hujan. Konsep pasar mini cuma mampu bertahan buat seketika di kalangan orang ramai. Pasar mini mengalami nasib yang hampir sama walau pun tidak seteruk kedai runcit. Orang ramai beralih kepada gaya membeli belah yang lebih menarik di bawah satu bumbung yang menawarkan segala jenis barangan yang diperlukan. Konsep pasaraya yang lebih selesa sedikit demi sedikit membunuh minat orang ramai untuk berbelanja di pasar mini kecuali benar-benar perlu.

Namun kewujudan "hypermarket" milik syarikat asing benar-benar memberi tamparan kepada peniaga-peniaga berskala kecil. Rasanya cadangan kerajaan untuk membenarkan hypermarket milik asing ini menerobos sehingga ke kampung akan menambahkan bilangan peniaga kecil yang tergugat. Peniaga-peniaga kecil terpaksa gulung tikar kerana tewas dalam perang harga dengan syarikat gergasi ini. Sebagai pengguna yang bijak, orang ramai pastinya lebih teruja untuk berbelanja di kedai yang memberikan pulangan yang berbaloi kepada setiap sen yang dibelanjakan. Malang sekali ular lidi tidak berupaya melawan seekor naga.

Tesco, Carrefour dan Walmart mula bertapak di negara ini dan kehadirannya memang menggugat peniaga kecil. Ada cerita menarik tentang ketiga-tiga gedung beli belah yang mempunyai rangkaian merentasi global ini. Ketiga-tiganya bermula sebagai sebuah kedai runcit. Tesco misalnya yang diasaskan pada 1919 bermula dengan penjualan barang-barang runcit. Gedungnya yang pertama tegak sepuluh tahun selepas itu dan kemudian berkembang biak sehingga sekarang dan bertapak di negara ini pada Mei 2002. Kini Tesco adalah syarikat membeli belah yang ketiga besarnya dalam dunia. Jaringan kepentingan gedung ini berselirat diseluruh dunia.

Carrefour pula bertitik tolak dari sebuah pasar yang di sebuah pekan kecil di Perancis pada 3 Jun 1957. Kini Carrefour merupakan rangkaian hypermarket yang terbesar di dunia dari segi saiznya, kedua terbesar dari segi pendapatan dan ketiga terbesar dari segi perolehan keuntungan selepas Tesco dan Walmart. Kegagahan Giant juga bermula dengan sejarah yang sama. Ia di asaskan oleh keluarga Teng daripada sebuah kedai runcit di salah sebuah pekan di Kuala Lumpur sekitar tahun 1944 dengan niat yang cukup murni - menawarkan pelbagai jenis barangan dengan harga yang serendah mungkin. Pada tahun 1999, Dairy Farm memiliki Giant dan mula mengembangkannya menjangkau sempadan antarabangsa. Giant memperkenalkan pusat membeli belah gaya baru kepada rakyat negara ini dengan tersergamnya gedungnya yang pertama di Shah Alam pada 1999 dan terus berkembang pesat di seluruh negara sehingga sekarang malah menyelinap masuk di bandar kecil seperti Segamat sekali pun!

Kehadiran luar biasa gedung membeli belah gergasi ini membuatkan ramai peniaga kecil rasa amat terpukul lebih-lebih lagi peruncit-peruncit Melayu. Malah ada yang meratap dan menangis. Tidak perlu menangis malah kalau hendak menangis pun tidak perlu berpanjangan tetapi perlu berani menghadapi kenyataan bahawa itulah kehendak globalisasi dan pasaran terbuka. Yang kuat akan kekal dan yang lemah terpaksalah mengundur diri. Kalau perlu, semak kelemahan yang ada dan kalau berupaya rebut semula pelanggan yang sudah beralih ke pasar mega ini. Jangan kita menyalahkan kehadiran mereka kerana sesuatu seperti kedai runcit dan pasar mini mungkin relevan pada 70an,80an dan 90an tetapi mungkin tidak lagi sekarang.

Ada kalanya lebih elok untuk kita melihat kekurangan yang ada. Contohnya bagaimana penekanan kita dalam pengurusan kedai, justeru saya melihat ketika peniaga kedai Melayu mengeluh perniagaan terjejas peniaga mamak pula dilihat kedainya tidak surut pelanggannya berbanding kedai Melayu tadi. Sebabnya cukup mudah- mamak ternyata peramah dan pelanggan dilayan mesra dan sangat berlebih kurang tentang harga!

Saya harap saya tidak keterlaluan untuk menyatakan bahawa yang membunuh kehidupan kita adalah dikalangan kita sendiri.Sewaktu kita mempersoalkan kerakusan gergasi ini mengaut keuntungan berganda,sebenarnya kalangan kita lebih kejam dari kapitalis gedung gergasi ini..Tanpa sewa tanpa kos pelbagai,mereka yang kita bela menekan kita dari segi harga.Ulam dipungut,sayur hampir busuk dijual dengan harga gila.

Kalau tidak tahu menari, jangan salahkan lantai yang jongkang jongkit, kerana songkok pesok dek lonjak awak!

Pena Tumpul - Hendak tengok Tesco di pekan Jementah

Monday, November 02, 2009

Kecil


Ia amat kecil saiznya. Malah lebih kecil daripada sebatang skru biasa secara perbandingannya. Namun kegagalan saya untuk menghidupkan sebuah mesin rumput berpunca dari benda yang kecil ini. Petang lalu hasrat saya untuk membersihkan laman yang sudah dicemari rumput dan lalang yang semakin panjang tidak tertunai. Begitulah, sesuatu yang nampak kecil dan dianggap kecil sebenarnya berimpak besar. Pagi ini, hanya kerana kesilapan yang cukup kecil perjalanan peperiksaan gagal mencapai sifar kecacatan.

Dalam kehidupan seorang saya, dalam banyak keadaan perkara-perkara yang kecil dilepas dan terlepas pandang. Yang kecil-kecil dipandang bina tak bina dan endah tak endah berbanding dengan yang besar-besar selalunya diberikan perhatian secara berlebih-lebihan. Sebatang paku kecil di atas jalan boleh menyebabkan berpuluh kemalangan, duri-duri di jalanan, jika tidak dibuang, akan menyebabkan ada yang terluka.Tidak cukup sepuluh sen di dalam tangan hasrat untuk membeli barangan mungkin terpaksa ditangguhkan buat sementara. Itulah, benda-benda kecil, tapi memberi kesan yang sangat besar dalam kehidupan. Paling ekstrim, RM999.99 sen tidak akan menjadi seribu tanpa satu sen yang cukup kecil itu. Tidak keterlaluan dinyatakan, betapa ramai yang telah tewas di tangan seekor nyamuk yang kecil berbanding seekor binatang sebesar dan sebuas harimau!

Saya amat kecil dan kerdil padaNya.

Pena Tumpul - Kecil jangan disangka anak, besar jangan disangka bapak

Sunday, November 01, 2009

Satu


Saya sering memikirkan alangkah baiknya kalau saya dapat memahami dan berkebolehan untuk bertutur dalam bahasa selain bahasa ibunda dan Bahasa Inggeris. Saya berharap saya boleh memahami Bahasa Mandarin sekurang-kurangnya untuk satu tujuan ini. Saya tidak mahu ditipu apabila berurusan dengan pemunya bahasa ini. Saya sering beranggapan apabila kita membeli sesuatu barangan dari mereka, kemungkinan untuk kita ditipu dari segi harga sentiasa ada. Kalaulah saya tahu apa yang mereka cakap sesama mereka, bukankah baik! Saya tiidak memiliki kebolehan itu.

Prasangka kaum tidak dapat dielakkan walaupun kita sudah hidup bersama sekian lama. Sistem pendidikan yang berteraskan kaum yang dicerna sekian lama dilihat sebagai penyumbang utama kepada jalinan kaum yang tidak tulin ini dan saya adalah antara jutaan rakyat Malaysia yang lahir dari sistem ini. Justeru, cadangan yang disuarakan oleh tokoh akademik dan sejarah Prof Khoo Kay Kim supaya diwujudkan sekolah satu aliran dilihat amat sesuai dan kena pada masanya. Gagasan 1Malaysia yang hebat dicanang dan dilaung kini pasti sahaja mampu diterjemahkan secara tuntas di peringkat akar umbi andainya cadangan ini diterima baik tanpa bantahan oleh semua pihak.

Generasi baru yang berjiwa Malaysia tulin setulinnya hanya bisa terhasil sekiranya setiap kanak-kanak, tanpa mengira agama, bangsa, status sosial dan lokasi, belajar dalam satu darjah yang sama, menggunakan bahasa pengantar yang sama dan mengikuti kurikulum yang sama.
Yang menariknya, di penghujung sistem itu kita melahirkan lulusan, sama ada di peringkat sekolah atau universiti, yang berjiwa Malaysia, yang mahir berbahasa Melayu dan Inggeris serta mampu menguasai bahasa ketiga daripada salah satu bahasa ibunda. Saya menjangkakan sekiranya sistem ini dilaksanakan sekarang, menjelang 2020, majoriti rakyat Malaysia Melayu, India, Cina sudah boleh menguasai empat bahasa iaitu Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris selain Bahasa Mandarin dan Bahasa Tamil.

Malangnya cadangan murni ini belum pun sempat direalisasikan sudah mendapat tentangan yang rata-ratanya didorong oleh sentimen perkauman yang menebal, cauvinisme serta kepentingan politik jangka pendek.Sistem 1aliran hanya dapat direalisasikan sekiranya terdapat keazaman politik di kalangan ahli politik negara ini untuk memberi laluan mudah kepada kelangsungan Malaysia sebagai negara pelbagai kaum yang bersatu padu. Yang paling penting agar tidak dilihat menjadi jaguh kaum masing-masing hanya untuk kepentingan politik peribadi.

Suka atau tidak sekolah adalah permulaan yang terbaik kearah perpaduan.Sekolah ialah tempat terbaik untuk memulakan hubungan integrasi. Apabila kanak-kanak sudah terdedah dan biasa dengan pergaulan antara berbilang kaum di sekolah, mereka tidak lagi mengalami kejutan apabila memasuki alam pekerjaan dan bermasyarakat.Dalam kehidupan realiti kita sekarang, pergaulan antara kaum hanya terjadi dalam keadaan luaran dan tidak mendalam.

Tembok perkauman mesti diruntuhkan untuk memberi laluan kepada kehidupan satu bangsa Malaysia yang lebih harmoni kerana hubungan rapuh antara kaum akibat suasana sosial, ekonomi dan politik yang tidak begitu baik boleh menjadi satu bom jangka yang berbahaya.

Kita boleh berbangga dimata dunia sebagai sebuah negara yang paling berjaya menguruskan kaum yang pelbagai resam, bahasa dan budayanya tetapi apalah maknanya kalau ia sekadar jalinan yang amat artificial sifatnya!

Pena Tumpul - 1pandangan dan 1harapan demi 1Malaysia


Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...