Skip to main content

Singkat

Nabi bersabda yang bermaksud; "Hari Kiamat tidak akan datang sebelum waktu menyusut. Satu tahun terasa seperti sebulan, satu bulan terasa seperti satu minggu, satu minggu terasa seperti sehari, dan sehari terasa seperti satu jam dan satu jam terasa seperti kilatan api"
Hadis sahih, Musnad Ahmad

H
adis ini dipaparkan dalam buku Kiamat Mendekat terjemahan karya Syekh Muhammad Hisyam Kabbani dari versi asal The Approach of Amargeddon. Saya sedang membaca buku yang memberi kupasan panjang lebar tentang tanda-tanda akhir zaman ini.

Nabi saw. mengatakan dalam hadis ini bahwa waktu akan terus menyusut sedemikian rupa sehingga waktu menjadi seperti kilatan api, yang berlangsung begitu pantas. Dengan teknologi satelit, hal yang dulu dikerjakan dalam waktu setahun, kini bisa selesai seketika dengan menggunakan telefon. Kita dapat membawa telefon bimbit dan berbicara dengan orang di segenap pelusuk dunia. Kita bisa berkomunikasi dengan siapa pun dan dimana pun tidak hanya melalui telefon, tetapi juga melalui internet. Kini orang bisa berbicara satu sama lain melalui e-mail dan internet seakan-akan mereka tinggal bersebelahan. Dua belah pihak muncul di layar komputer seakan-akan keduanya sedang berhadap-hadapan. Dengan perantaraan satelit, komputer, dan internet, kita dapat melihat apa yang sedang terjadi di seluruh dunia. Kini semua jenis informasi dapat dihantar dalam waktu yang amat sekejap. Pesan-pesan yang sebelumnya membutuhkan waktu bertahun-tahun untuk tiba di tempat tujuan, kini bisa dikirim dan diterima dalam sekejap. Hal semacam ini tidak pernah kita terbayangkan dahulu.

Pena Tumpul - Belum berkesempatan menonton 2012 lagi

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …