Skip to main content

Memujuk


"Sebenarnya tanpa kita sedari, kita terlibat dalam aktiviti berunding dan memujuk sejak kita keluar dari kantung perut ibu."

Itu pandangan penulis buku Pengaruh Gaya Trump yang sedang saya baca sekarang. Ia diperkukuh dengan kenyataan Trump sendiri bahawa dengan menangis ia berjaya memujuk ibunya untuk menyusukannya yang sedang lapar. Yang pasti bukan Trump sahaja yang berjaya melakukannya malah kita juga.

Lazimnya untuk mendapatkan sesuatu. kita perlu memujuk lebih dari sekadar meminta. Kalau setakat meminta, permintaan akan tetap tinggal permintaan. Adakalanya kuasa memujuk pun belum cukup untuk mengkotakan apa yang kita minta. Memujuk perlu ditukar kepada membujuk. Impak bujuk lebih kuat daripada pujuk.

Seorang budak kecil ini menewaskan saya dengan pujukannya untuk kesekian kalinya. Hafiz tidak pernah gagal untuk mendapatkan permainan yang dimintanya daripada saya. Saya melihat kemahirannya memujuk dan membujuk saya. Dia tahu kelemahan saya lalu menundukkan saya di titik lemah itu. Dia tahu saya tidak pernah marah. Tidak pernah tinggi suara padanya. Saya cukup berlembut dengannya. Namun berbatas.

Hafiz bijak berbahasa badan. Mempamerkan muka kesian. Sayu tetapi tidak sampai menangis. Dia cuma menangis sebagai senjata terakhir untuk melunaskan hasratnya. Itu yang sering dilakukannya dengan ibunya dan ayahnya juga. Pun dalam banyak keadaan, ia masih gagal untuk menundukkan keduanya. Ibunya akan membalas balik dengan secebis cubitan yang amat menyakitkan. Kesian Hafiz, mainan tak dapat, gigitan semut yang mengetip di badan.

Hafiz meleseri saya persis seekor anak kucing manja. Membisikkan kata-kata lembut di telinga. Tiba-tiba menjadi seorang budak baik yang amat mendengar kata. Menawar nak buat itu dan ini untuk saya. Saya tahu Hafiz memujuk dan membujuk saya. Dan, dia berjaya mendapatkan mainannya!

Pena Tumpul - Satu-satunya anak saudara yang amat rapat dengan saya dan kami berkongsi tarikh lahir yang sama

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …