Tuesday, April 21, 2015

Basikal

Saya meletakkan sebuah basikal buruk di perkarangan rumah sebagai bahan perhiasan. Basikal itu masih boleh digunakan cuma ada sedikit-sedikit yang perlu dibaiki di sana sini. Ia sudah berada di situ hampir lima bulan dan tidak pernah mengundang sesiapa pun untuk mengambilnya apatah lagi mencurinya.

Saya selalu percaya bahawa ada yang Maha Besar yang sentiasa menjadi pelindung dan pemerhati. Bertolak dari keyakinan itu saya biarkan saja basikal di situ tanpa dikunci pun. Basikal itu selamat. Saya lega dan kagum kerana tidak ada pencuri hak orang di kalangan saya.

Saya silap sebenarnya. Tidak semua orang berfikiran seperti saya. Tidak semua orang menghormati kepunyaan orang lain. Petang ini, saya melihat sesuatu yang agak mencurigakan. Dua orang budak bermotor hampir berjaya melarikan basikal ini kalau saya alpa pagi ini. Rupa-rupanya basikal buruk ini pun ada yang berminat. Saya belajar satu perkara,bahawa kita tidak hanya boleh bertawakal sahaja mengharap semuanya dariNya. Kita perlu berusaha juga. Ini sejajar dengan hadis Nabi. 

Dilaporkan bahawa seseorang berkata kepada Nabi  “Aku lepaskan untaku dan (lalu) aku bertawakkal ?” Nabi bersabda, “Ikatlah kemudian bertawakkallah kepada Allah.” (HR. Tirmidzi dan dihasankan Al Albani dalam Shohih Jami’ush Shoghir).

Dan, hasilnya petang ini basikal itu sudah pun berkunci dan saya harap dia selamat di situ. Selebihnya saya serahkan kepadaNya. Baru betul!

Pena Tumpul - Teringat naik basikal sejauh 10 km masa kerja sambilan cuti sekolah

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...