Friday, April 03, 2015

Dagang

Hafiz hairan bila melihat seorang lelaki yang lalu di depannya dalam sebuah pasaraya dengan berjubah dan berserban. Di sampingnya pula seorang wanita (isteri pastinya) juga berjubah hitam dan bertudung litup dan cuma menampakkan mata sahaja.Dua orang kanak-kanak lelaki yang mengekorinya juga berpakaian seperti bapanya.

Hafiz yang berusia sembilan tahun belum cukup berilmu untuk memahami apa yang dilihatnya. Apa yang dilihatnya tentunya sangat asing justeru apa yang dia selalu lihat bukan begitu. Inilah realitinya. Seseorang yang benar-benar berpegang  dengan ajaran Islam dilihat pelik dan tidak sesuai dengan perkembangan zaman.Mereka yang menutup aurat dilihat kolot dan tidak moden berbanding dengan mereka yang berpakaian yang menjolok mata.

Justeru itu Rasulullah pernah mengingatkan kepada kita mengenai tibanya zaman di mana Islam dianggap asing oleh masyarakat sekeliling sebagaimana zaman permulaan Islam dahulu. Pada masa itu orang yang mengamalkan Islam dianggap asing. Orang yang menyeru kepada kebaikan dianggap ketinggalan zaman, orang yang mencegah kemungkaran dianggap menjaga tepi kain orang atau tuduhan-tuduhan seumpamanya. Pada hari ini kita telah merasai keasingan Islam itu.

Sabda Rasulullah yang bermaksud: "Islam bermula dalam keadaan asing dan akan kembali dalam keadaan asing sebagaimana ia bermula maka beruntunglah orang yang asing. Sahabat-sahabat bertanya: "Wahai Rasulullah, siapakah orang asing itu?" Rasulullah  menjawab: "Orang yang melakukan pembaikan(islah) ketika rosaknya manusia, tidak bersengketa dalam agama Allah dan tidak mengkafirkan orang yang berada pada tauhid disebabkan dosa."


Penilaian dunia menganggap bahawa golongan asing ini bakal tewas dan terlepas peluang-peluang duniawi,tetapi penilaian Rasulullah tidak begitu. Sebaliknya menurut baginda, golongan yang dilihat asing inilah yang beruntung. Mereka lebih rindu akan janji syurga yang abadi dan tidak pernah terliur dengan tawaran-tawaran duniawi yang sementara ini.

Asingkah kita?

Pena Tumpul - Melihat diri

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...