Wednesday, April 22, 2015

Kebaikan

Kata Ustaz yang sempat saya dengar di corong radio pagi ini, kebaikan itu perlu disebar kepada semua orang walau sekecil mana pun. Kita tidak boleh memilih apa, bila dan siapa yang akan menerima kebaikan tersebut kerana kita tidak mengetahui kemungkinan kebaikan tersebut berguna untuk selamatkan kita suatu ketika nanti.

Kita mesti yakin bahawa setiap kebaikan yang kita lakukan tidak akan hilang begitu sahaja. Malah sekecil apa pun kebaikan tersebut, kita pasti menerima balasannya sama ada di dunia atau pun akhirat. Kebaikan bukan dalam bentuk ibadah ritual semata-mata, bahkan sangat meluas sehingga meliputi semua kebaikan yang kita berikan kepada manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan juga. Sesiapa yang berbuat baik kepada makhluk Allah,kebaikan itu pasti dibalas dengan kebaikan.

Kebaikan juga dapat kita manafaatnya di akhirat nanti. Walau sekecil mana pun kebaikan yang kita lakukan kepada orang lain, boleh menjadi penyebab kita terselamat daripada api neraka.

Dalam hubungan ini Rasulullah ada bersabda yang maksudnya: "Pada hari kiamat, ahli syurga dan neraka berbaris-baris. Seorang ahli neraka yang melewati seorang ahli syurga tiba-tiba berkata kepadanya, 'Wahai polan,ingatkah engkau suatu ketika engkau pernah meminta air, lalu aku memberi kepadamu? Ahli syurga itu lalu memberikan syafaat kepadanya. Seseorang yang lain berkata kepada ahli syurga yang lain,'Ingatkah engkau,satu ketika aku pernah membantumu dalam urusan bersuci?'Lalu dia memberi syafaat kepadanya"

Pena Tumpul - Beri ayam makan pun kebaikan

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...