Skip to main content

Kebaikan

Kata Ustaz yang sempat saya dengar di corong radio pagi ini, kebaikan itu perlu disebar kepada semua orang walau sekecil mana pun. Kita tidak boleh memilih apa, bila dan siapa yang akan menerima kebaikan tersebut kerana kita tidak mengetahui kemungkinan kebaikan tersebut berguna untuk selamatkan kita suatu ketika nanti.

Kita mesti yakin bahawa setiap kebaikan yang kita lakukan tidak akan hilang begitu sahaja. Malah sekecil apa pun kebaikan tersebut, kita pasti menerima balasannya sama ada di dunia atau pun akhirat. Kebaikan bukan dalam bentuk ibadah ritual semata-mata, bahkan sangat meluas sehingga meliputi semua kebaikan yang kita berikan kepada manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan juga. Sesiapa yang berbuat baik kepada makhluk Allah,kebaikan itu pasti dibalas dengan kebaikan.

Kebaikan juga dapat kita manafaatnya di akhirat nanti. Walau sekecil mana pun kebaikan yang kita lakukan kepada orang lain, boleh menjadi penyebab kita terselamat daripada api neraka.

Dalam hubungan ini Rasulullah ada bersabda yang maksudnya: "Pada hari kiamat, ahli syurga dan neraka berbaris-baris. Seorang ahli neraka yang melewati seorang ahli syurga tiba-tiba berkata kepadanya, 'Wahai polan,ingatkah engkau suatu ketika engkau pernah meminta air, lalu aku memberi kepadamu? Ahli syurga itu lalu memberikan syafaat kepadanya. Seseorang yang lain berkata kepada ahli syurga yang lain,'Ingatkah engkau,satu ketika aku pernah membantumu dalam urusan bersuci?'Lalu dia memberi syafaat kepadanya"

Pena Tumpul - Beri ayam makan pun kebaikan

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …