Skip to main content

Menulis

Menulis tidaklah semudah yang disangka. Apabila saya bercadang untuk menulis sesuatu dalam blog ini pun menuntut masa yang agak panjang untuk berfikir. Tentunya yang mula-mula berlegar di ruang minda ialah "apa" yang hendak dijadikan bahan tulisan. Pelbagai idea yang menerjah fikiran dan mengambil masa pula untuk memilih bahan yang paling sesuai dan seronok untuk dibaca (sekurang-kurangnya oleh penulis sendiri).

Ayat yang pertama mula ditulis. Namun, berhenti lagi sejenak untuk memikirkan ayat-ayat seterusnya. Menulis memerlukan kesabaran yang bukan sedikit kerana adakalanya ilham yang diharapkan tidak pernah hadir, yang ada cuma jalan buntu dan mematikan semangat untuk terus menulis. Bila datangnya ilham tidak pernah dapat dijangka. Kadang-kadang menujah masuk tanpa henti. Paling mengecewakan apabila ilham yang diharapkan tidak pernah kunjung tiba.

Saya pernah menanam cita-cita untuk menghasilkan sebuah karya kreatif pada awal tahun lepas lagi. Saya bertekad memulakannya dengan menanam azam, satu muka surat sehari sekurang-kurangnya. Saya berjaya melakukannya pada hari pertama. Hari kedua tanpa apa-apa, hari ketiga berlalu sahaja sehinggalah setelah hampir 500 hari berlalu, ia terus kekal dengan satu muka surat itu sahaja. Saya mula mencari alasan; kekangan masa, kegersangan ilham antara puncanya.

Saya juga pernah aktif menulis untuk akhbar buat beberapa ketika. Saya juga berazam untuk memastikan sekurang-kurangnya satu rencana diterbitkan dalam seminggu. Saya berjaya melakukannya selama tiga bulan berturut-turut dan meraih kurang lebih RM500 sebulan. Tiba-tiba saya hilang momentum; saya cuma mampu menulis satu rencana sahaja untuk sebulan berbanding empat sebelumnya. Akhirnya tanpa sebuah rencana pun sejak beberapa bulan yang lalu. Saya beralih ke blog dan sempat menyemai azam; satu entri sehari. Saya mampu melakukannya untuk beberapa bulan pertama namun saya hilang momentum lagi.

Ketika berkunjung ke sebuah kedai buku di Johor Bahru saya tertarik dengan sebuah buku yang menyuntik semangat untuk menulis kembali. Saya sedang membacanya dengan penuh minat setiap helaian penuh teliti. Saya harap buku ini menjadi pemangkin untuk merealisasikan impian saya sekian lama - menjadi penulis bestseller! Mampukah saya?

Pena Tumpul - Teringat tulisan pertama tersiar di akhbar ketika usia 14 tahun

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …